Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei a lichidat la Romgaz şi Nuclearelectrica, dar a cumpărat în 2019 la Sphera Group (Pizza Hut, KFC)

Autor: Liviu Popescu 28.02.2020

♦ Pe de altă parte, Fondul Suveran şi-a dublat investiţia în titluri de stat emise de Guvernul României la circa 68 mil. dolari♦l Pe partea de investiţii bursiere, Fondul Suveran şi-a redus deţinerile la Banca Transilvania, BRD, Electrica, Petrom, dar a majorat cu 58% la Digi Communications şi cu 8% la MedLife ♦ Fondul are active de 1.100 de miliarde de dolari şi investiţii de 95 mil. dolari în acţiuni listate la Bucureşti.

Cel mai mare fond suveran de investiţii la nivel mondial, cu active de circa 1.100 mld. dolari, adică de cinci ori cât produce economia românească într-un singur an, a lichidat în 2019 investiţiile la Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB), arată datele agregate de ZF din raportul publicat joi de fond.

În schimb, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, alimentat cu capital obţinut de Norvegia din resursele petroliere şi gaze naturale din Marea Nordului, a intrat acţionar la compania care administrează în sistem de franciză restaurantele KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, respectiv Sphera Group (simbol bursier SFG). Astfel, Fondul Suveran şi-a lichidat deţinerile la cei doi producători de energie de la bursă controlaţi de statul român, dar şi la operatorul pieţei de capital din România, investiţii însumate de circa 7,6 milioane de dolari, şi în schimb a mizat 1,1 mil. dolari la o companie de creştere.