Avertisment dur de la gigantul bancar Goldman Sachs: companiile americane nu vor înregistra creşteri ale câştigurilor în 2020

Autor: Mediafax 02.03.2020

Banca americană Goldman Sachs a avertizat într-un raport că firmele americane „nu vor înregistra creşteri ale câştigurilor în 2020“, bazându-şi prognoza pe „probabi­lita­tea ca impactul virusului să devină global“, a anunţat CNN.  Microsoft, Booking Holdings, proprietarul Priceline şi Anheuser-Busch InBev, proprietarul berii Budweiser sunt ultimele companii majore care au anunţat că evoluţia epidemiei de coronavirus le va afecta rezultatele.

Apple a făcut acest lucru săptămâna trecută. Stocurile din întreaga lume s-au prăbuşit în această săptămână şi mai mulţi indici-cheie de piaţă mondială sunt acum în corecţie, adică o scădere de 10% faţă de cele mai recente preţuri maxime. Aurul a crescut şi randamentele obligaţiunilor americane pe termen lung au scăzut la valori minime. Goldman Sachs avertizează că situaţia ar putea să se înrăutăţească, pe termen scurt.

„Traiectoria economiei americane şi globale este extrem de incertă în acest moment", spune raportul Goldman Sach, care adaugă că “o pandemie severă ar putea duce la perturbări prelungite şi la o recesiune în SUA“.

Analiştii Goldman au adăugat că, de asemenea, se aşteaptă la o „scădere severă a activităţii economice în China“, o reducere a cererii pentru produsele de export americane, întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi niveluri mai mari de incertitudine.

În acest sens, analiştii Goldman Sachs au spus că veniturile pentru companiile din S&P 500 ar putea cădea cu 13% în acest an. Alte entităţi de pe Wall Street rămân mai optimiste, pentru moment. Conform estimărilor FactSet Research, analiştii prognozează o creştere de 0,9% a profiturilor S&P 500 în primul trimestru şi o majorare anuală a câştigurilor de 7,5%.