Din Asia, direct pe şantierele din România. Adriana Iftime, Federaţia Patronatelor în Construcţii: În afara României, Asia rămâne singurul furnizor de forţă de muncă pentru construcţii. E o soluţie de avarie. În 2019, numărul angajaţilor străini din construcţii în România a depăşit 5.000, majoritatea fiind din Asia

Autor: Alina-Elena Vasiliu 02.03.2020

Construcţii Erbaşu, Apolodor, Eco­te­rm sunt numai câteva dintre companiile din cons­­trucţii care au ales să-şi extindă aria de cău­tare a angajaţilor către Asia, în lipsa dis­po­ni­bilităţii forţei de muncă de pe piaţa lo­cală. În domeniul materialelor de cons­truc­ţii, com­pania Topanel a adus şi ea an­gajaţi de ori­gine asiatică, motivând că aceştia vin la pa-chet cu siguranţa că nu pleacă de la muncă pen­­tru salarii mai bune sau pentru a lucra se­zo­nier în alte domenii.

„În afara României, Asia rămâne sin­gurul furnizor de forţă de muncă pentru construcţii. Din momentul în care se face re­cru­tarea lor şi până când ajung în România, trec circa trei-patru luni. Aceasta este însă o so­luţie de avarie, pentru a repara situaţia per­so­nalului din construcţii“, spune Adriana Iftime, directorul general al Federaţiei Pa­tro­natelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).