Guvernatorul din Veneto şi-a cerut scuze pentru afirmaţia că în China oamenii mănâncă „şoareci vii”

Autor: Marinela Sarbu 29.02.2020

Guvernatorul din Veneto, una dintre regiunile cel mai grav lovite de coronavirus în Italia, şi-a cerut scuze sâmbătă pentru că a criticat China pentru apariţia bolii şi a spus despre chinezi că „mănâncă şoareci vii”.

„Este un fapt cultural, iar China a plătit un preţ mare pentru această epidemie, deoarece i-am văzut pe toţi mâncând şoareci vii sau chestii de acest fel”, a afirmat guvernatorul. Luca Zaia a dat vina pe China pentru răspândirea focarului în Italia, care a dus la cel puţin 21 de morţi, spunând că spre deosebire de italieni, chinezii nu au standarde bune de igienă.

„Igiena pe care o au oamenii noştri, veneţienii şi cetăţenii italieni, pregătirea culturală pe care o avem, este aceea de a face un duş, de a spăla, de a ne spăla pe mâini de multe ori”, a spus vineri Zaia într-un interviu pentru postul tv Antenna 3-Nord Est.

Apoi a revenit asupra declaraţiei, cerându-şi scuze, şi a spus că nu a avut intenţia de a provoca tensiuni.

„Cuvintele mele au ieşit prost, sunt de acord. Dacă cineva a fost jignit, îmi pare rău. Am vrut să spun că atunci când vine vorba de sănătatea şi siguranţa alimentelor, controalele se schimbă de la o ţară la alta”, a declarat el pentru Corriere della Sera, sâmbătă.

Noul coronavirus a apărut la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez Wuhan, unde oamenii de ştiinţă cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la animalele dintr-o piaţă locală, unde s-au vândut lilieci, şerpi şi alte animale sălbatice. China a închis temporar toate aceste pieţe în ianuarie.