Declaraţia unică 2020: Ce spun specialiştii ANAF despre modalitatea de completare şi depunere a Declaraţiei unice

Autor: Alexandru Nanu 29.02.2020

Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a organizat sesiunea de asistenţă online pe tema "Modalitatea de completare şi depunere a Declaraţiei unice de către persoanele fizice care au realizat în anul 2019 şi/sau vor realiza în anul 2020 venituri din activităţi independente".

Sesiunea de întrebări şi răspunsuri legate de Declaraţia unică a avut loc joi, 27 februarie 2020 la ora 9.00, pe pagina de Facebook a insituţiei.

În continuare vom prezenta câteva dintre cele mai importante probleme ridicate de contribuabili şi  răspunsurile oferite de reprezentanţii ANAF.

Contribuabil: „Am depus în SPV declaraţia unică pentru 2019, declaraţia pentru venit anticipat 2020, am primit recipisa conform căreia mi s-a confirmat corectitudinea acestora....
Intrebare: pot plăti venitul datorat ptr 2019 într-o singură tranşă, undeva spre sfârşitul anului si nu trimestrial cum era până de curând, fara sa plătesc majorări ,adică fără să fiu sancţionat fiscal?. Acum derulez si unele investiţii şi as dori sa plătesc totul odată, dar spre sfârşitul anului!”

ANAF: „Termenul de plata a impozitelor si contributiilor datorate pentru anul 2019 este data de 25.05.2020.”

Contribuabil: „PFA ce realizează venituri din activitati independente impuse in sistem real.
Care este termenul de plata pentru contribuţiile sociale si impozitul pe venitul estimat pe anul in curs (2020)?”

ANAF: „Termenul de plata este 15 martie 2021.”

Contribuabil: „Am obtinut CIF de la ANAF pentru profesie liberala. Acum trebuie sa depun declaratia unica pentru venitul care il voi estima in anul 2020? Si care este termenul? ”

ANAF: „ Dvs aveti obligaţia de a depune la organul fiscal competent declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, în termen de 30 DE ZILE de la data producerii evenimentului. ”

Mai multe întrebări şi răspunsuri ale specialiştilor ANAF puteţi găsi pe pagina de Facebook a instituţiei.