Urmează conferinţa ZF/BT Hello, Timişoara Investitorii din industria agroalimentară din Timiş „au poftă“ de investiţii

Autor: Florentina Niţu 03.03.2020

♦ Joi, 5 martie 2019, ZF şi Banca Transilvania merg la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business într-unul dintre cele mai puternice judeţe din ţară.

Ice Dyp Balas construieşte o nouă fabrică de îngheţată, Emiliana West Rom face o livadă de aluni, familia Mocanu investeşte în caişi bio, iar Petru Mateiu Corvin, un fermier din zonă, se uită după noi terenuri agricole, arată date culese de ZF de la companii din partea de vest a ţării.

Judeţul Timiş numără peste 57.250 de companii, iar 995 (1,7%) dintre acestea sunt din industria agroalimentară, arată datele Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. ZF nu a luat în calcul codurile CAEN pentru producţia băuturilor alcoolice sau pentru prelucrarea tutunului.

Smithfield Ro­mânia, prin­cipalul jucător de pe piaţa cărnii din Româ­nia, este cea mai ma­re companie din industria ali­men­tară din ju­de­ţul Timiş, cu afa­ceri de 868 mi­lioa­ne de lei în 2018. De ase­me­nea, pro­du­cătorul de în­ghe­ţată Ice Dyp Balas se află între primele companii din industria alimentară. Producătorul de îngheţată a investit 32,4 milioane de lei într-o nouă fabrică ce va avea o capacitate de 18.000 de cornete/oră şi a cărei activitate va începe în luna aprilie.

Merpano, Maxagro Farm, Emiliana West Rom sau Agro Nevada Tim sunt cele mai mari companii din agricultură, fiind cei mai mari cultivatori de cereale, conform Confidas.ro.

Agro Nevada Tim este un business controlat de Petru Mateiu Corvin, unul dintre cei mai mari fermieri din Timiş, care s-a făcut remarcat după achziţiile de terenuri, de peste 400 de hectare anual, ajungând la o suprafaţă de circa 10.000 de hectare de teren arabil. Anul trecut, el a cumpărat 420 de hectare în localitatea Ciacova cu 3,4 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din 2019.

Familia Mocanu, din spatele Moc Profruct, investeşte 1,3 milioane de euro într-o livadă de 20 de hectare cu cireşi, peri şi caişi în Victor Vlad Delamarina.

Emiliana West Rom, companie controlată de investitori italieni, are în plan să înfiinţeze o plantaţie de aluni, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor în Rural (AFIR).

Judeţul Timiş se află pe locul trei în topul celor mai puternice judeţe din România după cifra de afaceri, după Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov. Timişul a avut o cifră de afaceri de 66 mld. lei în 2018, în creştere cu 1,5% faţă de anul precedent, arată datele de la Registrul Comerţului.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania merg joi, 5 martie, la Timişoara pentru a discuta cu antreprenorii despre cum arată mediul de business din judeţ. Cum facem ca mediul antreprenorial şi cultura de business din Timisoara să se dezvolte mai mult? Cine sunt antreprenorii Timişoarei şi cum fac să treacă graniţele judeţului şi ale ţării? Ce tipuri de businessuri se potrivesc cel mai bine pe profilul unui judeţ dominat de industria auto?

 

Cine vine la conferinţa ZF/BT de la Timişoara

Tibi Moisă, director general adjunct (vicepreşedinte) IMM şi MidCo la Banca Transilvania, Andreas Samuelsson, antreprenor, Kenosis Design, David Alb, antreprenor, Senneville, Mihai Lambrino, antreprenor, Vinto, Victor Balaniuc, antreprenor, Front Row Events, Florin Vilcea, antreprenor, incubART Makerspace sunt printre speakerii care vin joi la Timişoara pentru a discuta despre mediul antreprenorial din judeţul Timiş.

florentina.nitu@zf.ro