Cehii de la CEZ au primit oferte care evaluează operaţiunile din România la 1,1-1,3 mld. euro. Întrebarea este dacă Hidroelectrica şi Electrica vor primi la timp aprobarea din partea Ministerului Economiei şi Energiei pentru a depune ofertele financiare finale

Autor: Cristian Hostiuc 03.03.2020

Grupul ceh CEZ a primit ofer­te­le financiare preliminare care evaluează operaţiunile din România la 1,1-1,3 mld. euro, oferte pe baza cărora ar putea să decidă vânzarea businessului de pe piaţa locală - format din distribuţie de energie, furni­zare şi parcuri eoliene.

Conform unor surse din piaţa financiară, CEZ are ca prim termen finalul lunii martie pen­tru a evalua ofertele financiare finale şi a da un răspuns investitorilor. Potrivit aceloraşi surse, Hidroelectrica este bine poziţionată, com­pania de stat dorind să cumpere afacerea eolia­nă şi partea de furnizare de energie de la CEZ.

Electrica, cealaltă companie de stat, vrea să cumpere distribuţie de energie din Oltenia, dar oferta financiară preliminară este sub aş­tep­tări. Pentru afacerea de distribuţie, grupul ger­man E.ON ar fi cel mai bine poziţionat, menţionează sursele citate.

Întrebarea tuturor este dacă Hidro­elec­tri­ca şi Electrica pot obţine aprobarea Ministe­ru­lui Economiei şi Energiei, ca acţionar principal, pentru ofertele financiare finale pe care să le depună.