Ce cumpără Armata de cei 8 mld. lei alocaţi pentru achiziţii în 2020. România cumpără sisteme de rachete cu bătaie lungă, transportoare blindate, avioane F16 şi camioane Iveco

Autor: Răzvan Botea 04.03.2020

Cele mai importante echipemente şi sisteme care vor intra în dotarea Armatei în 2020 sunt 36 de transportoare blindate 8x8 Piranha V, un sistem de rachete sol-aer Patriot, un sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare Himars, patru avioane multirol F16 şi camioane, potrivit unor detalii înaintate Ziarului Financiar de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MapN).

MApN are în 2020 un buget de 23,7 mld. lei (credite bugetare) din care 8 mld. lei (o treime din buget) merg spre achiziţii de tehnică de luptă.

MapN a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V. Iniţial a fost semnat un contract pentru primele 94 de produse. Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 mil. euro. Achiziţia este în întârziere, însă reprezentanţii MapN au transmis că anul acesta vor intra în dotarea Armatei primele 36 de transportoare.

De asemenea, anul acesta va intra în dotarea Armatei Române primul sistem de rachete sol-aer Patriot (HSAM). Valoarea totală a contractului, pentru 7 sisteme de rachete şi mentenanţa, alte sisteme aferente şi instruirea perso­nalului se ridică la 4,6 mld. dolari cu TVA.

„Guvernul României achiziţionează de la guvernul SUA 3 sisteme lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS) cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând muniţia, elemente de comandă-control, suport logistic, mentenanţă, echipamente crip­to­­grafice şi cu regim special, precum şi serviciul de instruire. Valoarea totală estimată este de 1,25 miliarde dolari fără TVA“, au mai transmis reprezentanţii MapN.

La sfârşitul anului trecut, guvernul a semnat cu italienii de la Iveco pentru achiziţia a 942 de camioane, un contract în valoare de 1 mld. de lei fără TVA. Achiziţia se va face pe o perioadă de 4 ani.

„În data de 19 decembrie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în etapa de tranziţie iniţială a concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului «Avion mul­tirol al Forţelor Aeriene». Valoarea contractului de achiziţie este grevată de clauze de confidenţialitate“, au transmis reprezentanţii MapN în legătură cu achiziţia de avioane F16.

Bugetul alocat Armatei este în 2020 de 23 mld. lei în 2020. Dintre aceştia, 8 mld. lei merg către achiziţii de tehnică militară, 7,8 mld. lei pentru salarii şi 3,4 mld. lei pentru pensii. Bugetul alocat ar înseamna depăşirea pragului de 2% din PIB pentru apărare, potrivit angajamentelor aferente apartenenţei la NATO. Cheltuielile de capital (achiziţiile de tehnică militară) au crescut cel mai mult în 2020, cu 23%, până la 8 mld. lei.