PwC: 7 din 10 companii vor să investească în soluţii de tehnologie în domeniul resurselor umane pentru îmbunătăţirea proceselor

Autor: Cristina Bellu 04.03.2020

Atragerea şi păstrarea talentelor în companie, dezvoltarea angajaţilor pentru a-şi atinge potenţialul şi îmbunătăţirea modului de lucru reprezintă principalele provocări pentru liderii departamentelor de resurse umane. Pentru rezolvarea acestor aspecte cea mai mare parte a companiilor intenţionează să majoreze investiţiile în tehnologie şi să adopte tehnologii bazate pe inteligenţa artificială.

Astfel, 74% dintre companii intenţionează să îşi majoreze investiţiile în tehnologie, iar 79% vor să adopte tehnologii bazate pe Inteligenţa Artificială până în 2022, potrivit unui sondaj global realizat de PwC.

”Generaţia actuală de tehnologii are soluţii pentru fiecare aspect al departamentelor de resurse umane şi monitorizează fiecare dimensiune a muncii, aducând beneficii importante. Totuşi, în cadrul transformării digitale, adoptarea tehnologiilor emergente este doar un pas, cel mai important obiectiv fiind dezvoltarea forţei de muncă şi deschiderea culturii organizaţionale către inovaţie şi schimbare”, explică Ionuţ Sas, Partener, People and Organisation Leader PwC România.

Sondajul a arătat că 82% dintre companii consideră că adoptarea noilor tehnologii de către angajaţi nu este un proces simplu şi se gândesc la strategii pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale ale acestora, stimulente şi transformarea procesului într-unul agreabil, asemănător unui joc, pentru creşterea ratelor de adopţie.

”Provocarea reală o reprezintă adoptarea tehnologiilor de către angajaţi care trebuie sprijiniţi în acest demers cu traininguri şi alte modalităţi de stimulare”, adaugă Ionuţ Sas.

Întrebaţi ce tip de tehnologii vor să folosească, 49% dintre liderii de HR au indicat recrutarea de  talente, 48% - îmbunătăţirea experienţei angajaţilor, 46%  - cartografierea competenţelor / a parcursului carierei, 45% - recrutarea inteligentă, 45% - automatizarea proceselor, 36% - traininguri personalizate.

Piaţa globală a soluţiilor tech pentru resurse umane, dezvoltate în cloud, s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 10 ani, ajungând la o valoare de 148 miliarde de dolari. Este un segment în care apar şi cele mai multe start-up-uri, cu inovaţii care promit să ajute companiile să fie conectate permanent cu angajaţii şi reţelele de recrutare de talente, potrivit raportului.

Sondajul PwC Human Resources Technology a fost realizat în rândul a 600 de lideri de HR de pe şase continente.