Alain Pilloux, vicepreşedinte BERD: Rolul nostru este de a crea produse pentru a ajuta băncile să îşi asume riscuri adiţionale. Sistemul bancar din România este stabil, dar ştiu alte ţări în care sistemul bancar nu este foarte stabil şi devine foarte greu să finanţeze economia

Autor: Mircea Nica 05.03.2020

♦ Băncile au exces de lichiditate pentru că nu pot folosi banii pentru investiţii ♦ România are un potenţial pentru atragerea investiţiilor BERD de circa 500 mil. euro pe an sau chiar mai mult.

Banca Europeană de Recons­trucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor insti­tuţional în România, are, printre altele, rolul de a crea produse pentru a ajuta băncile să îşi asume riscuri adiţionale, a spus Alain Pilloux, vicepreşedinte banking al BERD.

„Sistemul bancar din România este stabil, nu se poate pune problema, iar acest lucru este important pentru România. Ştiu alte ţări în care sistemul bancar nu este foarte stabil şi devine foarte greu să finanţeze economia. Are sistemul bancar destul apetit pentru risc? Nu este specific pentru România. În multe ţări văd bănci care ezită să rişte, în special din punctul de vedere al întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), dar rolul nostru şi al altor instituţii asemănătoare este de a crea produse pentru a ajuta băncile să îşi asume riscuri adiţionale“, a declarat vicepreşedintele BERD într-un interviu pentru ZF.