Există trei instituţii de protecţia mediului, Ministerul Mediului, Agenţia de Protecţia mediului şi Garda de Mediu, dar poluarea nu o măsoară nimeni

Autor: Miruna Diaconu 05.03.2020

În România există trei instituţii care se ocupă cu protecţia mediului, şi anume, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu.

Fiecare din cele trei instituţii are mii de angajaţi, dar poluarea aerului este măsurată de asociaţii independente. În momente de criză, precum depăşirea valorilor maxime admise ale poluării, toate cele trei instituţii sunt luate pe nepregătite.

ANPM se ocupă  de implementarea prevederilor re­gu­lamen­tului de mediu şi este şi instituţia care aplică şi ra­por­tează starea naţională a mediului. Autoritatea de con­trol şi inspecţie este Garda Naţională de Mediu. Ministerul Mediului finanţează integral cele două instituţii aflate în subordinea sa.

Fiecare dintre cele trei instituţii are conducere şi consi­lieri proprii, departamente administrative, direcţii de resur­se umane şi direcţii juridice. ANPM-ul are mai mulţi an­gajaţi la direcţia juridică şi de resurse umane (60) decât are la Direcţia Centru de evaluare a calităţii aerului (48). Viorel Toma, preşedintele ANPM, câştigă un salariu de 8.800 de lei pe lună, iar ministrul mediului Costel Alexe câştigă 10.000 lei, conform ultimelor declaraţii de avere.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie cu peste 900 de angajaţi, pe când Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are în subordinea sa 42 de agenţii judeţene şi circa 1900 de salariaţi.