Întâlnire de gradul 0 între doi lideri mondiali: Recep Erdogan şi Vladimir Putin se vor întâlni la Moscova pentru a discuta despre criza Siriei

Autori: Teodora Marinescu , Anamaria Cadis 05.03.2020

Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin se vor întâlni joi la Moscova pentru a discuta despre reducerea tensiunilor care ameninţă să provoace un conflict între Rusia şi Turcia în Siria, scrie Reuters.

Preşedintele turc a declarat astfel că va încerca să discute cu omologul său rus despre un acord de încetare a focurilor în Idlib, provincie aflată în nord-vestul Siriei.

„Sper într-o încetare a făcului în Idlib”, a declarat Erdogan, miercuri, înainte de a pleca spre Moscova.

Întâlnirea dintre cei doi lideri vine în contextul în care zeci de soldaţi turci au murit în Idlib în ultimele săptămâni, după ce Ankara a lansat pentru prima oară o ofensivă împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Turcia, care oferă susţinere grupurilor insurgente siriene, a reclamat, săptămâna trecută, uciderea a 33 de militari turci în provincia siriană Idlib. Rusia a atribuit Turciei responsabilitatea pentru incident, acuzând că militarii turci luptau alături de insurgenţi sirieni în momentul bombardamentelor armatei siriene.

În contextul escaladării tensiunilor dintre Turcia şi Siria, armata rusă a dispus trimiterea a două fregate dotate cu rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră în Marea Mediterană, în largul coastelor siriene.

Imediat după incident, Ankara a anunţat că Turcia nu va mai opri ajungerea în Europa a imigranţilor extracomunitari. Decizia a fost luată de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, după uciderea militarilor turci în Siria.