C&W Echinox: Doar trei oraşe din Moldova, Iaşi, Roman şi Brăila, au atras atenţia investitorilor industriali

Autor: Bogdan Alecu 06.03.2020

Singurele oraşe din estul ţării care au atras atenţia dezvoltatorilor privaţi de parcuri industriale şi logistice sunt Iaşi, Roman şi Brăila, care cumulează însă mai puţin de 3% din stoc, fiind evitate de către majoritatea dezvoltatorilor şi a potenţialilor investitori în primul rând din cauza problemelor legate de infrastructură.

Spre comparaţie, stocul din Sibiu este mai mare decât cel din regiunea Moldova. De partea cealaltă, partea de vest a ţării este deja conectată la infrastructura europeană, în timp ce estul ţării este aproape complet ruptă nu doar de Europa, ci şi de restul ţării.

„În intervalul 2015-2020 stocul logistic din România s-a dublat, de la 2 mil. mp în urmă cu cinci ani la peste 4 mil. mp în prezent, pe măsură ce dezvoltatorii au accelerat şi au ajuns să livreze 400.000 - 500.000 mp de spaţii logistice anual. Din total, 97% din spaţiile industriale şi logistice sunt în afara Moldovei, iar 47% sunt în apropiere de Bucureşti“, a spus Cristi Moga, head of research în cadrul Cushman & Wakefield Echinox.