Costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 12% în T4/2019, însă cu o medie orară de 4 euro rămâne de 10 ori mai mic decât în Europa de Vest. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă s-au regăsit în activităţile de învăţământ, în construcţii, hoteluri şi restaurante şi în activităţi profesionale

Autor: Ramona Cornea 06.03.2020

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată după numărul de zile lucrătoare a crescut cu 12,06% în ultimul trimestru al anului 2019 prin comparaţie cu perioada similară a anului anterior, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cu toate acestea, costurile salariale din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, cu o medie de 4 euro pe lună. Cele mai mari costuri cu forţa de muncă în rândul ţărilor din Uniunea Europeană au fost înregistrate în Danemarca, cu o medie orară de 43,5 euro în 2018.

Majorarea salariului minim, majorările salariilor din sectorul construcţiilor şi îmbunătăţirea ofertelor salariale din mediul privat au fost factorii care au contribuit la creşterea salariilor şi, totodată, a costurilor cu forţa de muncă din ultimul an.