​Wall Street deschide în scădere cu toate că economia americană a creat 273.000 de locuri în februarie, peste aşteptări. Bursele europene închid sesiunea în genunchi, iar BVB are minus 2%. Petrolul se prăbuşeşte cu 8%

Autor: Liviu Popescu 06.03.2020

Bursa americană, cea care dă tonul în pieţele financiare ale lumii, deschide în scădere cu 2% şedinţa de tranzacţionare de vineri, dinamică surprinzătoare având în vedere cel mai recent indicator macroeconomic anunţat, respectiv numărul locuri de muncă create în economie în februarie. Astfel, raportul NFP din SUA a indicat o creştere semnificativă în comparaţie cu estimările pieţei, respectiv 273.000 de locuri de muncă faţă de 175.000 estimate de analişti, scrie presa internaţională. 

“Cel mai probabil, Fed va aştepta date suplimentare pentru a lua noi hotărâri, mulţumindu-se pentru moment cu o singură reducere de rată în viitorul apropiat. Cifrele mai bune decât cele estimate ar putea iniţia o mişcare ascendentă pe dolarul american şi pe aur”, spun analiştii de la XTB România.

Pe de altă parte, bursele europene se apropie de a încheia dintre cele mai slabe şedinţe de tranzacţionare din ultima perioadă de timp în contextul în care DAX are minus 3,3% la ora redactării acesti ştiri, FTSE 100 are minus 3,4%, iar CAC 40 se depreciază cu 3,8%. Scăderile sunt şi la Bucureşti iar indicele BET are un minus de 2%.

Preţul petrolului Brent, cel care are un impact semnificativ asupra profitabilităţii Petrom, înregistrează la ora redactării acestei ştiri o scădere de 8%.