Trei niveluri de frică pun stăpânire pe pieţele de acţiuni

Autor: Catalina Apostoiu 09.03.2020

Acestea încep cu coronavirusul şi se termină cu o recesiune pe termen lung la nivel mondial, scrie John Authers, editorialist la Bloomberg.

De ce te temi? Este o întrebare vitală la care, în cazul pieţelor, se poate răspunde cu ajutorul unor dovezi clare, iar răspunsul acum este înfricoşător, scrie Authers. Potrivit acestuia, există în prezent cel puţin trei niveluri de teamă.

Teama legată de impactul coronavirusului asupra vieţilor noastre. Această teamă creşte pentru că are o relevenţă personală din ce în ce mai puternică. Nu implică nicio analiză a consecinţelor economice pe termen lung, ci numai o teamă de impactul imediat. În SUA, această teamă este în creştere continuă de peste o lună. Un indicator al acestui fapt: acţiunile retailerilor alimentari le-au bătut pe cele ale hotelurilor şi liniilor de croazieră cu 72% într-o lună.

Proximitatea personală va afecta judecăţile, iar proximitatea faţă de social media este de asemenea o problemă, însemnând că teama generată de epidemie ar putea avea un impact mai mare.

Acesta este primul nivel al fricii, că boala ne va scăpa de sub control şi că va exista un impact asupra calităţii vieţii noastre, scrie editorialistul de la Bloomberg.

O altă teamă care s-a înstăpânit recent este că boala va provoca o criză de credit. În cazul izbucnirii unei astfel de crize, impactul economic ar fi de durată chiar dacă ep­idemia ar ajunge să fie adusă sub control mai rapid decât e de aşteptat.

Un astfel de risc pare să fi crescut în ultima săptămână. Reducerea de urgenţă a dobânzilor decisă de Fed a avut menirea să combată un astfel de risc şi totuşi condiţiile financiare s-au deteriorat în continuare de atunci.

Aceasta anunţă probleme în special pentru bănci.

Teama că epidemia de coronavirus va reprezenta factorul care va declanşa următoarea criză de credit generalizată este răspândită, şi raţională, scrie John Authers.

Însă cea mai mare teamă cu care se confruntă pieţele priveşte o recesiune globală serioasă, fie cauzată sau acutizată de coronavirus, potrivit lui Authers.

Pieţele se tem de posibilitatea intrării în carantină în timp ce lumea e cuprinsă de o criză a creditului şi băncile se prăbuşesc, episod urmat de recesiune. Dacă vom reuşi să evităm toate acestea, şi există şanse în acest sens, atunci se vor putea face mulţi bani, deşi nu cumpărând obligaţiuni.

Şi ne-am bucura cu toţii să evităm o astfel de soartă, dar trebuie să avem ceva încredere, scrie editorialistul Bloomberg.