Gripa chinezească a afectat deja mii de companii la nivel global. Ce asigurări există pentru acest gen de riscuri?

Autor: Mircea Nica 09.03.2020

„Doar companiile foarte mari din România au şi Business Interruption. Sunt foarte puţine companii care au o astfel de asigurare la noi. Business Interruption asigură pierderile de profit indirecte care sunt cauzate de factori externi cum ar fi incendii şi intră sub categoria de asigurare de bunuri“.

Gripa pornită din China, numită coronavirus, a dat peste cap activitatea a mii de companii din întreaga lume care s-au confruntat fie cu lipsa de angajaţi, fie cu lipsa materiilor prime de  pe lanţul de producţie care nu mai ajung. În aceste condiţii se pune întrebarea ce asigurări există pentru acest gen de riscuri.

„În caz de incendiu sau inundaţii, o poliţă va despăgubi costurile de refacere sau înlocuire directă, iar dacă are inclusă şi acoperirea de Business Interruption, va despăgubi şi pierderile de profit indirecte suferite de client ca urmare a eveni­men­tului asigurat până la restabilirea activităţii la nivelul de dinaintea momentului daunei. Trebuie ţinut cont că această extensie validează doar pentru riscurile asigurate pe acoperirea principală, o epidemie de coronavirus nu este un astfel de risc“, a explicat Vlad Stoichiţescu, head of client mana­gement la compania de brokeraj Otto Broker.