Antreprenori locali. Ovidiu Şandor, un antreprenor din Timişoara care construieşte proiectul imobiliar ISHO: Avem nevoie de mai mulţi investitori români pe piaţa imobiliară

Autor: Bogdan Alecu 09.03.2020

România are nevoie de mai mulţi ju­cători locali pe piaţa imobiliară pen­tru a-şi asigura stabilitatea pe termen lung, inclusiv în perioade de criză, cum se întâmplă pe alte pieţe din Europa Centrală precum Polo­nia sau Cehia. De par­tea cealaltă, piaţa lo­cală este do­minată de fonduri stră­ine, în timp ce sin­gurul sec­tor unde ro­mâ­nii au su­pre­maţia este cel de bri­colaj, cu Dedeman care con­tro­lează mai bi­ne de ju­mătate din piaţă.

„Pentru România este foarte im­por­tant ca în zona imobiliară să avem jucători din ţară, fie tipul de antre­pre­nor pre­cum fraţii Pavăl, care sunt un exem­plu fan­tas­tic pentru mediul de afaceri din ţară, însă eu sper ca şi fon­du­rile de pensii sau fon­du­rile băn­cilor co­merciale din Româ­nia. În ce­le­lalte ţări europene astfel de fonduri lo­ca­le, banii popu­laţiei locale să fie in­vestiţi în imo­biliarele din acea ţară. Este o di­recţie care trebuie să se întâm­ple în curând astfel încât investiţiile imo­biliare din România să nu mai de­pindă doar de mari jucători inter­na­ţio­nali. Nu e nimic în neregulă cu ei, dar tre­buie să avem şi jucători care să se uite la piaţă pe un ter­men mult mai lung, nu în vreo abor­dare spe­culativă“, a spus Ovidiu Şandor, care prin Mulberry Develop­ment, construieşte pro­iectul imobiliar ISHO din Timi­şoa­ra.

În total, proiectul de birouri ISHO Offices este împărţit în trei faze, cu un total de 50.000 mp de birouri, un hotel Radisson Blu, parc şi o zonă rezidenţială.

Antreprenorul a subliniat că nu are în plan vânzarea birourilor sau hotelu­lui din cadrul ISHO. Pe de altă parte, anul trecut au existat zvonuri în piaţă care indicau o posibilă vânzare către Dedeman - în condiţiile în care fraţii Pavăl au cumpărat proiectul The Office din Cluj de la Ovidiu Şandor şi NEPI, în cea mai mare tranzacţie de pe piaţa office din afara Bucureştiului.