Urmează o nouă criză? După ce petrolul s-a prăbuşit cu 30% într-o singură noapte, bursele din Europa sunt în cădere liberă, cu scăderi de peste 8%. În State, bursa americană pare să se pregătească pentru scăderi de 5% pe toţi indicii

Autor: Ştefan Stan 09.03.2020

UPDATE ora 12:15: Pieţele europene rămân roşii, dar au reuşit să mai recupereze din pierderea masivă de la deschidere. 

 

 

Piaţa de capital din Europa se prăbuşeşte în continuare sub presiunile create de coronavirus. În Londra, indicele FTSE 100 a scăzut cu 8,73%, în timp ce în Germania, indicele DAX s-a prăbuşit cu 8,12%.

Indicele CAC 40 al bursei din Frana a înregistrat o scădere de 4,41%, iar Ibex 35 din Spania a scăzut cu 6,64%. Indicele european Stoxx 600 a scăzut cu 6,13% luni dimineaţa, în una dintre cele mai proaste începuturi de tranzacţionare de la criză încoace. 

Bursele externe au scăzut puternic de teama coronavirusului, după ce petrolul s-a prăbuşit cu 30% într-o singură noapte. Contractele futures pentru Dow Jones anticipea o scădere de 4,86%, în timp ce S&P 500 arată un minus de 4,89%. Tranzacţionarea futures pe S&P 500 a fost oprită pentru o scurtă perioadă duminică seară în SUA, după ce scăderea depăşise 5%. 

Preţul petrolului a suferit o scădere istorică în noaptea de dumincă spre luni după ce Arabia Saudită a şocat piaţa lansând un război al preţului cu, nu de mult partenerul său, Rusia, relatează CNN

În SUA preţul petrolului a scăzut cu 27% la 30 de dolari pe baril.

Instabilitatea vine după implozia alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia de vineri. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Eşecul negocierilor de la Viena s-au simţit în preţul petrolului care a scăzut vineri şi sămbăta cu 10%.