Pentru ce riscăm o criză: De ce a declanşat Arabia Saudită războiul preţurilor pe piaţa ţiţeiului

Autor: Alex Ciutacu 09.03.2020

Preţurile petrolului s-au prăbuşit cu circa 30% azi-noapte, după ce Arabia Saudită a tras primul foc în ceea ce se conturează a fi un război al preţurilor.

Saudiţii au anunţat că vor reduce preţurile şi vor majora producţia, ceea ce a făcut ca preţul barilului de petrol Brent – etalonul urmărit pe piaţa internaţoonală – să scadă până la 31,02 dolari per baril, potrivit FT.

În acelaşi timp, cotaţia West Texas Intermediate de pe piaţa internaţională a scăzut la 27,71 dolari per baril.

De ce a declanşat Arabia Saudită războiul preţurilor

Arabia Saudită a încercat să convingă cartelul OPEC şi Rusia să reducă producţia pentru a stimula preţul barilului de petrol în faţa epidemiei de coronavirus care a perturbat activitatea economică globală.

Însă atunci când Rusia a încercat să blocheze planul, Regatul Saudit a schimbat strategia în faţa aliaţilor de la Moscova cu care a încercat să colaboreze în ultimii 4 ani.

Riyadh-ul a răspuns prin creşterea producţiei şi printr-o reducere masivă a preţurilor. Analiştii susţin că aceasta a fost o încercare de a pedepsi Rusia pentru că a abandonat înţelegerea OPEC.

Mai mult, Arabia Saudită ar fi încercat să îşi întărească poziţia actuală drept cel mai mare exportator de petrol din lume, consideră analiştii.

Mutarea demonstrează că Riyadh-ul este dispus să intre în conflict economic cu Rusia şi cu ceilalţi producători.

„A fost un consens în OPEC să reducă producţia. Rusia nu a fost de acord şi a spus că de la 1 aprilie fiecare poate face ce vrea. De aceea, saudiţii îşi exercită acest drept”, spune pentru FT o sursă familiară cu politicile saudiţilor.

Analiştii au pus la îndoială înţelepciunea deciziei Arabiei Saudite. Economia ţării nu este imună la prăbuşirea preţurilor, chiar dacă îi va aduce cotă de piaţă de la competitori.

Însă sub conducerea Prinţului Mohammed bin Salman, Regatul Saudit şi-a câştigat reputaţia de stat impredictibill care face mutări riscante.