Bursa de la Bucureşti, ora 12.00: Principalele acţiuni şi-au mai revenit după căderea de dimineaţă, dar rămân pe minus. OMV Petrom scade cu 11%, faţă de 20% la deschidere, Banca Transilvania are -4%, BRD -5%, Erste -5%, Romgaz -5%, Nuclearelectrica -6%

Autor: Roxana Rosu 09.03.2020

Bursa de la Bucureşti şi-a revenit uşor la mijlocul zilei, după căderea de la deschidere, dar principalele acţiuni listate rămân pe minus la ora 12.00.

Indicele principal, BET, afişa -6%, la fel ca şi BET-FI, în timp ce BET-NG are minus 6,5%.

OMV Petrom scade cu 11%, faţă de 20% la deschidere, Banca Transilvania are -4%, BRD -5%, Erste -5%, Romgaz -5%, Nuclearelectrica -6%.

Volumul tranzacţionat până la ora 12.00 a fost de 58 milioane lei, care înseamnă foarte mult pentru piaţa de la Bucureşti, a menţionat un broker.

Toate bursele externe sunt pe scădere ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului cu 30% după declanşarea unui război comercial între Rusia, Arabia Saudită şi OPEC. CAC 40, indicele Bursei de la Paris, are -6%, Dax de la Frankfurt -5,3%, iar FTSE 100 de la Londra - 6,10% 

Instabilitatea de pe burse vine după implozia alianţei dintre OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi Rusia de vineri. Rusia a refuzat să reducă producţia pentru a stabiliza preţul. Preţul petrolului a suferit o scădere istorică în noaptea de dumincă spre luni după ce Arabia Saudită, membră OPEC, a şocat piaţa lansând un război al preţului cu, nu de mult partenerul său, Rusia, relatează CNN.