Coronavirus, noul „Deus ex machina” care-i salvează pe mulţi de la popire

Autor: Iulian Anghel 09.03.2020

Mulţi gură - slobodă s-ar fi văzut obligaţi, după alegerile din acest an, să se retragă în cugetări şi rugăciune, la adăpostul pensioarei speciale şi al unor averi frumuşele, stânse din lunga corvoadă a datului din plisc.

Dar, cum vocaţia de salvatori ai poporului este resimţită de de-alde fleanca-fleanca ca un junghi în limbă, limbile încep să se dezlege sub influenţa coronavirusului.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, aflat pe topoganul politicii, a descoperit calităţile virusul întru susţinerea proprie-i cariere politice.

„Vă daţi seamă!”, exclamă ea, tulburată: „Este suspect (de îmbolnăvire – n. mea) băiatul unei doamne bucătărese de la Guvernul României. Vă daţi seama ce impact!”. Şi cere, prin urmare, închiderea şcolilor.  Ce au în comun Guvernul, Primăria, cu bucătăreasa, cu fiul bucătăresei şi cu şcolile?

Premierul interimar Ludovic Orban invitase pentru astăzi partidele parlamentare la discuţii despre stabilirea datei alegerilor locale, lucru firesc pentru că lumea nu s-a oprit în loc. Lovit direct în urgenţa proprie, cu sondajele care arată că a ajuns un partid de 20%, PSD refuză: Nu discutăm decât despre coronavirus!

“PSD consideră că, în acest moment, prioritatea PNL şi a premierului interimar ar trebui să fie aducerea tuturor forţelor politice la aceeaşi masa, în vederea adoptării unui set de măsuri clare, necesare protejării populaţiei.”

Domnilor, vă sunt toţi boii acasă? Ce are de-a face PSD cu coronavirusul? Şi de când o problemă medicală a devenit una de partid? “Forţele politice la aceeaşi masă” ca să ce? - să şteargă virusul de mucegai, aşa cum se şterg acum, în pag de alegeri, - dacă or mai fi anul acesta -, proiectele cu cele opt spitale regionale în care vor intra virusaţii următoarelor decenii?

Acuma, deh, că tot e la modă, ministrul interimar al finanţelor Florin Cîţu, face şi el un apel de suflet. Dl Cîţu le cere parlamentarilor să nu respingă OUG 1/2020 (care anulează, în mare parte, teribila OUG 114/2018) şi ordonanţa care prorogă termenul de dublare a alocaţiilor copiilor până la 1 august 2020, deoarece România are, spune el, nevoie de stabilitate financiară, în contextul răspândirii COVID-19.

Este bine că ministrul de resort subliniază riscurile revenirii OUG 114, dar acest pas ar fi destabilizator şi cu, şi fără epidemia de azi. De ce acest apel nelalocul lui, la sentiment?

În plus, ministrul finaţelor susţine de câteva zile că România este bine mobilată cu capacităţi fiscale şi monetare pentru a face faţă sfidării epidemiei. Doar că ministrul de resort nu enumeră aceste capacităţi. Despre ce “instrumente fiscale” poate vorbi o ţară care şi-a consumat toate gloanţele, înainte de începerea războiului? Taxele s-au redus în anii de creşere economică, iar acum, când ar fi nevoie de reducerea lor, dacă va fi, nu mai este loc de unde să reduci. Veniturile statului sunt cu mult sub cheltuieli – deficitul va fi anul acesta spre 4% din PIB. De unde “spaţiu fiscal”?  De unde “spaţiu monetar” şi cum? Este epidemia de vină sau altcineva?

Virusul acesta nenorocit este o pleaşcă pentru mulţi. Un fel de “Deux ex machina!”, din lumea greacă şi din cea romană, zeul coborât în scenă cu o macara care, începând prin a dezambiguiza, ajunge să salveze, în lumea romană, tot ceea ce părea fără salvare. Pe urmele acestei moşteniri, noul “Deus ex machina” ia asupra sa întreg trecutul de păcat.

Suntem, cu toţii, albi ca un crin. Dacă economia se duce de râpă, de vină va fi virusul, nimeni altcineva.