Clădirile vechi şi amplasate mai departe de staţia de metrou vor fi nevoite să lase la preţ pentru a mai atrage chiriaşi, pe măsură ce competiţia creşte

Autor: Bogdan Alecu 10.03.2020

Anul 2020 se anunţă un an bun pentru piaţa birourilor, consultanţii Colliers estimând o cerere în jur de 320.000 de metri pătraţi, dintre care 120.000 de metri pătraţi suprafaţă netă. La fel ca în anii trecuţi, companiile de IT şi cele de servicii financiare vor fi principalii vectori ai cererii şi în 2020.

Creşterea stocului de birouri pe măsură ce tot mai mulţi dezvoltatori au livrat noi clădiri office anul trecut pune o presiune tot mai mare pe piaţă, iar consultanţii imobiliari se aşteaptă ca rata de neocupare să ajungă la 12-13% până la sfârşitul anului.

„Vor fi afectate clădirile care nu oferă un raport preţ-calitate satisfăcător. Cu alte cuvinte, da, rata de neocupare va creşte preponderent în cazul clădirilor vechi/care nu au legături bune cu infrastructura, care nu cer, deseori, o chirie cu mult mai mică decât o clădire construită recent, la standarde foarte ridicate. Acestea fiind zise, pe termen mai lung (deci privind dincolo de 2020), nu am exclude să crească rata de neocupare în cazul clădirilor din zone foarte bune, dar care sunt vechi şi care nu mai oferă condiţii satisfăcătoare chiriaşilor; locul bun nu mai este de sine stătător o garanţie a reuşitei", a spus Sebastian Dragomir, partner & head of office advisory în cadrul Colliers International România.