Radiografia autoturismelor româneşti nu arată bine. Inspectorii RAR: S-au constatat deficienţe tehnice majore la aproape jumătate din maşinile verificate în 2019

Autor: Andreea Tobias 10.03.2020

Inspectorii RAR au constatat, anul trecut, că peste 31.000 de maşini, reprezentând 45,72% din cele verificate, aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase şi au fost declarate neconforme.

Potrivit unui comunicat transmis de RAR, inspectorii au verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului trecut, 69.130 de vehicule la nivelul întregii ţări.

În urma controalelor inspectorii RAR au constatat că 31.607 (45,72%) dintre acestea aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase şi au fost declarate neconforme .

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la:

instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27%)

punţi, jante, anvelope şi suspensie (12%)

şasiu, cadru şi elemente ataşate şasiului (10%)

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecţiuni mai grave la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi, jante, anvelope şi mecanismul de suspensie. Astfel, în cazul a 3.616 vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, s-au dat 22.447 de sancţiuni, au fost retrase 17.938 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 413 vehicule şi 113 ITP-uri au fost anulate.

„Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni”, precizează RAR.