Coronavirusul paralizează Europa: Două noi ţări şi-au închis graniţele şi au anulat numeroase evenimente

Autori: Ştefan Ionescu , Cosmin Pirv 10.03.2020

Mai multe ţări, printre care Serbia sau Kazahstan, şi-au închis graniţele pentru călătorii din zonele afectate de coronavirus, în timp ce în alte ţări europene şcolile şi universităţile au fost închise, iar evenimentele cu mulţi participanţi au fost interzise.

Serbia şi-a închis graniţele pentru călătorii care sosesc din ţările cele mai afectate de coronavirus. Interdicţia temporară se aplică persoanelor care sosesc „din Italia, anumite provincii din China, Coreea de Sud, Iran şi Elveţia”, a transmis Guvernul de la Belgrad. În Serbia, au fost confirmate patru cazuri de persoane infectate cu virusul Covid-19.

În Danemarca, toate cursele aeriene dinspre zonele roşii, precum nordul Italiei, Iran sau Coreea de Sud, au fost de asemenea anulate.

Între timp, premierul Cehiei, Andrej Babis, a anunţat închiderea şcolilor pe termen nedeterminat şi interzicerea evenimentelor cu peste 100 de participanţi.

„Misiunea noastră principală este sănătatea cetăţenilor noştri. Înţelegem că acest lucru va fi foarte neplăcut pentru oameni, dar vrem să împiedicăm, prin toate mijloacele, ca ceeea ce s-a întâmplat în Italia să se întâmple aici”, a declarat Babis.

O scenă amuzantă a avut loc la conferinţa de presă a premierului olandez. Mark Rutte tocmai ceruse celor 17 milioane de olandezi să evite strângerile de mâini. Imediat, el a dat mâna cu Jaap van Dissel, şeful Centrului pentru controlul bolilor infecţioase din Olanda.

Kazahstan a trecut pe lista neagră nu doar Italia, ci şi alte ţări europene. Călătorii care vin disnpre Franţa, Germania sau Spania nu vor mai putea intra în ţară din 12 martie.