Într-un moment în care panica americanilor continuă să crească, preşedintele Donald Trump anunţă că niciun cetăţean nu este imun riscurilor impuse de coronavirus

Autor: Eduard Ivanovici 10.03.2020

Casa Albă insistă că preşedintele Donald Trump nu are nevoie să fie testat pentru coronavirus, în ciuda faptului că mai mulţi membri din cercul său politic au intrat in carantină după ce au intrat în contact cu o persoana diagnosticată cu gripa chineză, conform CNN,

Printre ei se numără republicanul Matt Gaetz, care a călătorit în aceeaşi limuzină cu Trump înainte de a zbura împreună în Air Force One. Mark Meadows, următorul şef de personal al Casei Albe, va rămâne acasă până miercuri în ciuda faptului că testul a ieşit negativ. Vineri, un al prieten al preşedintelui care a intrat în carantină, republicanul Doug Collins, a fost văzut dând mâna cu preşedintele.

Ideea că preşedintele Statelor Unite se află aproape de virusul chinez a subliniat tot mai mult anxietăţile publice cu care se confruntă americanii şi riscurile înalte pe care le implică viaţa politică din SUA.

De asemenea, drama se concentrează asupra faptului că cei trei bărbaţi care candidează pentru Casa Albă – Trump, Biden şi Sanders – au fiecare peste 70 de ani, putând să dezvolte complicaţii severe în cazul în care sunt infectaţi cu coronavirus.

Problema sănătăţii preşedintelui se accentuează într-un moment în care numărul americanilor infectaţi a trecut de 700, iar Wall Street-ul a înregistrat probabil cea mai proastă din ultimele decenii, accentuând tot mai mult fricile unei noi crize financiare. Comisia pentru Bursă şi Valori le-a cerut luni tuturor membrilor din sediul principal să lucreze de acasă, după ce un angajat ar fi fost infectat cu noul coronavirus, devenind prima instituţie federală care începe să ia măsuri de acest fel.

Marţi, Trump şi mai mulţi economişti de top din SUA vor propune o serie de iniţiative menite să uşureze efectele economice impuse de coronavirus.

Câţiva oficiali de top de la Casa Albă au încercat să calmeze spiritele în ciuda panicii tot mai mari, promiţând măsuri semnificative de stimulare a economiei, şi au evidenţiat faptul că riscul pentru majoritatea americanilor rămâne scăzut.