Parlamentul European, tulburat de virusul chinez: Europarlamentarii vor munci o zi în loc de 4, în timp ce parlamentarii români nu vor să le fie redusă munca

Autori: Elena Crangasu , Mediafax 10.03.2020

Sesiunea plenară a Parlamentului European va fi redusă de la 4 zile la una singură de lucru. În Parlamentul României, aleşii nu vor ca activitatea să fie redusă şi spun că au mult de muncit în următoarea perioadă.

Sesiunea plenară a Parlamentului European va fi redusă de la patru zile la una singură de lucru.

Europarlamentarii români au explicat că pe fondul COVID-19 se impun măsuri de prevenţie.

„Nu mai este permis accesul în Parlamentul European, sesiunea plenară a fost redusă de la patru zile la o zi şi se dezbat doar temele de maximă actualitate, situaţia coronavirus”, spune Sigfried Mureşan, vicepreşedintele Parlamentului European.

„Sunt mulţi colegi europarlamentari din diferite state ale UE care preferă ca în această perioadă să nu ne reunim în şedinţe largi, cum este plenul PE, care are 751 de membri, să dezbatem. Tocmai ca măsură de prevenţie”, adaugă Eugen Tomac, europarlamentar PMP.

În Parlamentul României, aleşii nu vor ca activitatea să fie redusă şi spun că au mult de muncit în următoarea perioadă.

„Nu mă număr printre cei care cred că trebuie redus programul de lucru. Dacă mă întrebaţi pe mine, şi aşa este unul destul de redus. (...) Trebuie restricţionată activitatea în Parlament după ce am implementat toate măsurile eficiente pentru a proteja populaţia”, a declarat Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor PSD.

Şi Stelian Ion, deputat USR, declară că există o situaţie de criză politică şi de sănătate publică, iar îngheţarea sesiunii parlamentare nu e de dorit. Acesta este de părere, însă, că în perioada următoare s-ar putea lucra de acasă, în aşa fel încât să nu fie toţi aleşii în Parlament: „Ar trebui să evităm cât mai mult aglomerarea aceasta în cadrul Parlamentului şi să discutăm punctual proiectele cele mai importante”.

La nivelul Parlamentului României s-au luat, totuţi, măsuri de prevenţie. Astfel, accesul vizitatorilor va fi interzis până pe data de 31 martie, se suspendă activitătile de internship de la Camera Deputaţilor şi a altor programe de stagii, iar activitatea de relaţii cu publicul se va face doar prin telefon sau prin corespondenţă poştală sau electronică.