După ce războiul preţurilor petrolului a făcut zdrenţe rubla, Rusia se laudă că are rezerve de bani pentru a rezista 10 ani

Autor: Catalina Apostoiu 11.03.2020

Banca centrală a Rusiei a anunţat că va începe să vândă din rezervele valutare înainte de termen după ce războiul preţurilor pornit pe piaţa petrolieră a transformat rubla în moneda cu cea mai slabă performanţă din lume, scrie Bloomberg.

Decizia este menită să „sporească predictabilitatea acţiunilor autorităţilor monetare şi să reducă volatilitatea de pe pieţele financiare pe fondul schimbărilor apărute pe piaţa petrolieră mondială“, se arată într-un comunicat al băncii.

Rubla rusească s-a depreciat cu aproape 10% la începutul săptămânii, atingând cel mai scăzut nivel din mai mult de patru ani după ce preţurile petrolului s-au prăbuşit în urma spargerii pactului dintre Rusia şi Arabia Saudită de limitare a producţiei, potrivit The Moscow Times.

Respingerea de către Rusia a unei noi runde de reduceri de producţie în cadrul formatului OPEC Ă la sfârşitul săptă­mâ­nii trecute a şocat pieţele de energie şi i-a determinat pe ana­lişti să vorbească despre un „războiu al preţurilor pe­tro­lu­lui“ între doi dintre cei mai mari furnizori de energie ai lumii.

Ministerul rus de finanţe a anunţat că va începe să vândă valută dacă preţurile petrolului se menţin sub 42,40 dolari pe baril. Astfel de măsuri nu ar fi început în mod normal până luna viitoare. Banca centrală a anunţat că va începe să vândă valută imediat din propriile rezerve şi că este pregătită să recurgă la instrumente adiţionale pentru menţinerea stabilităţii financiare, scrie Bloomberg.

Până ieri, banca centrală cumpărase în mod regulat valută în numele ministerului de finanţe pentru fondul de zile negre al guvernului.

Dacă preţurile petrolului se menţin sub nivelul de 42,50 dolari, ministerul va începe să vândă din fondul respectiv pentru a obţine bani pentru cheltuielile bugetare.

Nivelul exact al achiziţiilor de valută este dictat de aşa-numita „regulă fiscală“, un sistem introdus de Moscova pentru atenuarea impactului oscilaţiilor preţurilor petrolului asupra rublei. În linie cu această regulă, veniturile din vânzările de petrol la peste 42,40 dolari pe baril sunt folosite pentru achiziţia de valută, în timp ce atunci când preţurile scad sub acest prag, fondul de zile negre al guvernului începe să cumpere valută.

Ministerul rus al finanţelor a adoptat un ton sfidător după turbulenţele provocare de neînţelegerile dintre Rusia şi OPEC, susţinând că dispune de suficiente rezerve lichide în fondul de zile negre, 150 miliarde de dolari, pentru a face faţă preţurilor scăzute ale petrolului în următorul deceniu, potrivit The Moscow Times.

Analiştii se îndoiesc însă că Rusia este pregătită să cheltuiască miliarde de dolari din rezerve pentru susţinerea economiei. „Problema Rusiei este costul ridicat al producţiei. O scădere semnificativă a preţurilor petrolului va reduce capacitatea Moscovei de finanţare a proiectelor naţionale, centrul strategiei de creştere economică“, notează analiştii Eurasia Group.