Nivel record pentru piaţa rezidenţială în 2019. S-au depăşit în premieră valorile din 2008

Autor: Bogdan Alecu 11.03.2020

Anul 2019 a fost al şaselea an consecutiv de creştere la nivel naţional în cazul livrărilor de noi locuinţe, în timp ce în Bucureşti a fost al nouălea an la rând când dezvoltatorii au construit tot mai multe case şi apartamente, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

„Piaţa rezidenţială din România trece prin cea mai bună perioadă din istoria sa modernă. Aşa cum am estimat, 2019 a fost cel mai bun an din istoria pieţei, cu un record de livrări post-Revoluţie, atât la nivel naţional, cât şi în Bucureşti şi împrejurimi, iar 2020 ar putea aduce noi recorduri. Estimăm că în Bucureşti şi Ilfov s-ar putea livra până la aproximativ 17.000 de noi unităţi, în funcţie de ritmul cu care dezvoltatorii vor finaliza proiectele aflate în lucru şi de branşarea la utilităţi", a spus Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară SVN România.

La nivelul anului trecut s-au livrat 67.512 noi locuinţe la nivel naţional, în creştere cu 13% faţă de anul anterior. Mai mult, anul trecut s-a înregistrat şi cea mai mare creştere a numărului de noi locuinţe livrate după 2008-2009, potrivit INS. În ceea ce priveşte piaţa din Capitală, anul trecut s-au livrat în Bucureşti şi Ilfov peste 14.800 de noi locuinţe, în creştere cu 32% faţă de anul anterior, aceasta fiind cea mai mare creştere după cea de 42% din 2013. Mai mult, creşterea are loc şi într-o perioadă în care recepţia lucrărilor a fost realizată mult mai greu decât în anii anteriori.