La Galaţi problemele se ţin lanţ: Mii de oameni au rămas fără apă potabilă în mijlocul epidemiei de coronavirus

Autori: Petre Mazilu , Cosmin Pirv 10.03.2020

Mii de gălăţeni şi mai multe instituţii din oraş au rămas miercuri fără apă potabilă din cauza unei lucrări care presupune conectarea unei conducte noi la reţeaua urbană. Furnizarea va fi sistată timp de 13 ore, deşi autorităţile recomandă luarea unor măsuri sporite de igienă în această perioadă.

Mai multe imobile din Galaţi nu sunt alimentate cu apă rece miercuri, în intervalul orar 8.00-21.00. Mii de gălăţeni sunt afectaţi, pe lista cu imobile aflându-se zeci de blocuri, de agenţi economici şi de instituţii. Practic, cele mai importante instituţii din oraş nu au apă pe parcursul zilei, deşi în România sunt luate măsuri fără precedent în faţa valului de îmbolnăviri cu virusul Covid-19. Reprezentanţii autorităţilor locale susţin că lucrarea era programată de mult timp şi că nu putea fi amânată.

„Este o lucrare care nu mai putea fi amânată, conducta este foarte veche. Gălăţenii au fost anunţaţi din timp să-şi facă rezerve, iar echipele Apă Canal au pus la dispoziţie două cisterne cu apă. De asemenea, fac tot posibilul ca în cel mai scurt timp să se poată relua furnizarea apei”, a explicat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Ovidiu Matache.

Fără apă la robinete, în plină epidemie de coronavirus, gălăţenii se descurcă aşa cum pot. Unii folosesc apa de flori şi pentru curăţenia de pe hol, în timp ce alţii se spală la lighean.

„Am avut nişte apă lăsată pe hol, pentru spălatul pe hol. Am luat-o de acolo, asta e. Este o problemă cu igiena, o să mă folosesc de apa pe care o am, două bidoane. Cât a mai rămas, pentru că am pus şi la flori, nu am ştiut că vom rămâne fără apă”, spune o gălăţeancă, în timp ce un bărbat dezvăluie că se spală la lighean. „Am făcut rezerve de apă. Avem apă adunată în ligheane curate şi ne spălăm acolo. Avem teamă de coronavirus”.

Printre instituţiile care au rămas fără apă sunt Prefectura, Primăria, Consiliul Judeţean, Universitatea „Dunărea de Jos”, Centrul Cultural, Muzeul de Istorie şi Teatrul Dramatic.