​Peste 1 milion de hectare ar putea fi irigate în 2020, iar pentru 820.000 de hectare s-au încheiat deja contracte

Autor: Florentina Niţu 11.03.2020

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare spun că au fonduri şi echipamente necesare pentru iriga peste un milion de hectare în 2020. Până în prezent, au fost depuse contracte multianuale şi sezoniere de irigaţii pentru o suprafaţă de 820.000 ha.

„Încurajăm toţi fermierii care încă nu au încheiat contracte pentru livrarea apei să meargă la Filialele Teritoriale de Îmbunăţiri Funciare pentru a face paşii necesari pentru acest lucru.  Perioada de încheiere a contractelor este în plină desfăşurare, aşa că putem ajunge să acoperim 100%  din suprafaţă”, a declarat Ştefan Constantin, directorul general ANIF

Din cauza lipsei de precipitaţii din ultima perioadă,  campania de irigaţii a demarat în acest an încă din cursul lunii martie, în judeţe precum Botoşani şi Galaţi. Totodată, în acest an apa pentru irigaţii până la punctele de livrare este gratuită, prin fonduri asigurate de la bugetul de stat.

Suprafaţa cea mai mare pentru care s-au încheiat contracte este la Filiala Teritorială Brăila, cu 216.328 hectare, urmată de Filiala Teritoriala Galaţi, cu 101.154 hectare şi Filiala Teritorială Ialomiţa, cu 63.507 de hectare şi 22 contracte.  

În anul 2019, suprafaţa irigată a fost de 747.776 de hectare,  iar suprafaţa contractată a fost de 837.639 de hectare.

Pentru campania de irigaţii din acest an, ANIF a alocat  39 milioane de lei pentru lucrările de întreţinere şi reparaţii aferente infrastructurii principale de irigaţii, precum şi 30 milioane lei pentru energia electrică necesară funcţionării staţiilor electrice de pompare de bază şi repompare şi 3 milioane lei pentru apa preluată din sursă (Dunăre şi râuri interioare).