Rusia este generoasă cu aliaţii ei: Bulgaria a primit o reducere de 40% la preţul la care importă gaze ruseşti, iar ungurii vor primi gaze via TurkStream

Autor: Catalina Apostoiu 12.03.2020

Turcia îşi poate exporta din nou roşiile în Rusia, Serbia cumpără rachete ruseşti în pofida ameninţărilor americane, iar Ungaria ar urma să primească în curând gaze ruseşti via TurkStream.

Bulgaria a încheiat în această lună un acord de reducere cu 40% a preţului gazelor pe care le importă în cadrul unui contract pe termen lung încheiat cu Rusia, principalul său furnizor de gaze, a anunţat premierul bulgar, Boiko Borisov.

Bulgaria, care îşi acoperă peste 80% din necesităţile de gaze prin importuri din Rusia, este ultima dintr-o serie de opt ţări est-europene care ajung la un astfel de acord după ce Bruxe­lles-ul a încheiat un acord antitrust cu gigantul rus Gaz­prom în 2018.

Exporturile de roşii din Turcia către Rusia au fost reluate pe 7 martie după o lună de întreruperi datorate cotelor anuale impuse, potrivit Hurriyet Daily News.

Moscova a decis să majoreze cotele anuale de la 150.000 de tone la 200.000 de tone. „Vrem ca aceste cote să fie eliminate complet“, a declarat Hayrettin Ucak, preşedinte al sindicatelor exportatorilor de fructe şi legume din Turcia.

Ministrul turc al comerţului, Ruhsar Pekcan, şi cel al agriculturii, Bekir Pakdemirli, poartă discuţii cu omologii lor din Rusia pentru eliminarea cotelor privind comerţul bilateral şi se aşteaptă ca discuţiile să dea roade în lunile următoare, a declarat Ucak.

Serbia primeşte în continuare arme din Rusia în pofida ameninţării cu sancţiuni venite din partea Statelor Unite.

Serbia va continua să primească arme din partea unor „state prietenoase“ în pofida ameninţării cu sancţiuni americane, a declarat recent ministrul sârb al apărării, potrivit Associated Press. „Serbia nu este o colonie“ şi va decide singură cu privire la „întărirea şi echiparea forţelor sale armate“, a declarat Aleksandar Vulin.

Livrările de gaze ruseşti către Ungaria prin intermediul TurkStream ar putea începe la sfârşitul anului 2021 sau începutul anului 2022, a anunţat secretarul de stat pentru energie, Peter Kaderjak, relatează Financial Observer.

TurkStream nu este parte a planurilor de uniune energetică ale UE pentru că nu contribuie la diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Rusia asigură 75% din petrolul Ungariei şi 60% din gazele acestei ţări. Budapesta susţine extinderea conductelor ruseşti în Europa.