Scăderea petrolului a dus inflaţia din România la cel mai scăzut nivel din 2017

Autor: Răzvan Botea 12.03.2020

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pentru moment menţinem previziunile pentru evoluţia preţurilor de consum pe termen scurt şi mediu: decelerarea dinamicii anuale de la 3,9% în 2019 la 2,9% în 2020, urmată de accelerare la 3,3% în 2021.

Rata anuală a inflaţiei a coborât puternic în februarie 2020 şi a ajuns la 3%, cel mai scăzut nivel din octombrie 2017. Deşi preţurile mărfurilor alimen­tare au continuat să crească la un ritm anual de peste 4%, preţul mărfurilor nealimentare a crescut cu circa 2%. Astfel, rata anuală a inflaţiei în februarie 2020 a ajuns în limita superioară a intervalului de ţintire al Băncii Naţionale a României (BNR) de 2,5% plus/minus un punct procentual, arată datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).  Eco­nomiştii Băncii Transilvania pun această evoluţie pe seama cotaţiilor internaţio­nale a ţiţeiului, care au scăzut în luna februarie, dar şi pe seama eliminării accizei suplimentare pentru carburanţi.

„Statisticile indică continuarea proceselor de decelerare şi convergenţă spre nivelul ţintit de banca centrală, evoluţie determinată, în principal, de declinul preţurilor la carburanţi (pe fondul scăderii cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi eliminării accizei supli­mentare)“, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania. De la începutul anului, preţurile au urcat cu un ritm de 0,8%, o creştere condusă de tarifele alimentelor, care au urcat cu 1,3% de la începutul anului. Mărfurile nealimentare reprezintă circa 31% din coşul de consum, în vreme ce produsele nealimentare reprezintă 48%.

Economiştii Băncii Transilvania menţin prognoza actuală pentru inflaţie. Astfel, în 2020 rata anuală a inflaţiei pe indicele armonizat al Uniunii Europene ar urma să fie de 2,9%, iar în 2021 preţurile de consum ar urma să accelereze la 3,3%.

„Pentru moment menţinem previziunile pentru evoluţia preţurilor de consum (pe indicele armonizat UE) pe termen scurt şi mediu: decelerarea dinamicii anuale de la 3,9% în 2019 la 2,9% în 2020, urmată de accelerare la 3,3% în 2021 şi temperare la 3,1% în 2022.“

În ceea ce priveşte dinamica lunară, preţurile de consum au urcat în februarie 2020 faţă de ianuarie cu 0,25%, în atenuare faţă de luna precedentă, când dinamica lunară a fost de 0,41%.

“Preţurile la bunuri alimentare (31,32% din coşul de consum) au urcat cu 0,63% lună/lună în februarie, evoluţie determinată (în continuare) de majorarea preţurilor la legume şi conserve din legume şi la fructe ş conserve din fructe cu dinamici lunare de 1,79%, respectiv 2,03%”, mai notează Andrei Rădulescu.

De asemenea, tarifele serviciilor, care înseamnă circa 20% din coşul de consum, au urcat cu un ritm lunar de 0,63% în februarie, evoluţia în linie cu deprecierea monedei naţionale. Preţul combustibililor a scăzut în februarie cu un ritm lunar de 1,16%, fapt care a determinat o evoluţie a preţurilor bunurilor nealimentare aproape de zero în februarie.