Topul celor mai mari 10 tranzacţii din construcţii în ultimul deceniu

Autor: Alina-Elena Vasiliu 12.03.2020

Între 5 şi peste 100 de milioane de euro este valoarea celor mai mari tranzacţii cu companii din domeniul construcţiilor din România, încheiate în intervalul 2008-2018, potrivit unei analize a ZF realizată pe baza da­te­lor din anuarele Top Tranzacţii. Au fost incluse doar com­panii înfiinţate în România, care şi-au schimbat pro­prietarii în perioada menţionată, nu şi tranzacţiile la nivel internaţional, care au inclus şi companii prezente local.

Isopor (producător de polistiren din Cluj-Napoca), Cesal (producător de mortare şi adezivi din Oradea), Search Chemicals (fabrica de cărămizi din Buzău), Deutek (producător de vopsele din Bucureşti) sunt cele mai îndepărtate, din punct de vedere cronologic, tranzacţii majore de pe piaţa locală a construcţiilor.

Din 2017 încoace, alte şase tranzacţii au mutat tot atâtea companii cu acţionari români în curtea multina­ţionalelor.

Siceram (cărămizi), Somaco (prefabricate şi BCA), Brikston (cărămizi), Fabryo (lacuri şi vopsele) şi Macon (cărămizi) sunt companiile care, deşi au fost fondate în România, fie de stat, fie de antreprenori locali sau străini, au ajuns să fie parte din grupuri cu acţionariat din Austria, Franţa, Elveţia, Olanda, Germania, Polonia sau Statele Unite ale Americii.