Împotriva pandemiei: Banca Centrală Europeană menţine dobânzile-cheie la acelaşi nivel, dar începe să arunce „bani din elicopter”. Programul de relaxare cantitativă este suplimentat cu 120 miliarde euro; Cerinţele de capital pentru bănci se reduc, pentru a stimula creditarea

Autor: Alex Ciutacu 12.03.2020

Banca Centrală Europeană a anunţat că menţine dobânda principală la 0,00%, dobânda pe credite la 0,25% şi facilitatea la depozite la 0,50%, dar suplimentează programul de relaxare cantitativă şi reduce cerinţele de capital pentru bănci. 

Banca centrală a anunţat măsuri pentru a susţine creditarea şi a extins programul de relaxare cantitativă cu 120 miliarde euro, potrivit datelor CNBC.

Aceste 120 de miliarde euro sunt complementare planului de achiziţie de active de 20 miliarde euro pe lună pus deja în mişcare.

Banca Centrală Europeană va mai introduce şi un program de credite ieftine pentru bănci, încurajându-le să continue creditarea către businessurile mici.

Mai mult, BCE le permite bănilor comerciale să opereze cu un aport de capitaluri proprii mai redus pentru a stimula creditarea în faţa impactului coronavirusului în economie.

Permisiunea de a intra în buffere face parte din măsurile gândite de BCE pentru susţinerea economiei din zona euro, potrivit Bloomberg.

Oficialii europeni se grăbesc să contureze un pachet de stimuli pentru economie pentru a se asigura că băncile vor credita în continuare, în contextul în care pandemia face ravagii în economie şi ameninţă că va majora nivelul de neperformante.

Decizia Băncii Centrale Europene vine la o zi după ce Banca Angliei a decis să reducă dobânda de referinţă şi a introdus o serie de măsuri de urgenţă, printre care reducerea cerinţelor de capital şi iniţierea unui program de creditare pentru companiile mai mici.

De la criza creditului care a avut loc la începutul deceniului, autorităţile de reglementare au impus cerinţe stricte băncilor şi le-au cerut să îşi reducă nivelul de risc şi să îşi consolideze stabilitatea financiară pentru a putea trece prin perioade dificile fără a fi nevoie de banii plătitorilor de taxe care să îi salveze.