De la Wall Street, la Frankfurt şi la Bucureşti, bursele se prăbuşesc chiar şi cu 10% în ceea ce ar putea fi cea mai negră şedinţă bursieră de la criză încoace. “Scăderile sunt virulente deoarece factorul frică este la cote înalte”

Autor: Liviu Popescu 12.03.2020

Vânzări agresive au acaparat bursele la nivel mondial ceea ce duce la prăbuşiri chiar şi de până la 10% de la Dow Jones (Wall Street), FTSE 100 (Londra), DAX (Germania), la doar o oră după anunţul Băncii Centrale Europene de a nu merge pe acelaşi drum ca FED şi Banca Angliei, respectiv de a reduce dobânda de politică monetară, arată datele agregate de ZF.

La Bucureşti la ora redactării acestei ştiri (16:00), indicele principal BET are o scădere 7,9%,  iar lichiditatea de circa 60 de milioane de lei, cu mult peste media anului, ceea ce arată că în piaţă sunt în mare parte vânzători.

“Piaţa are două motoare: frica şi lăcomia. În acest moment o mare parte a investitorilor sunt îngrijoraţi iîn ceea ce priveşte propriile vieţi şi vieţile celor dragi lor. În planul doi, deoarece nu ştim cât va persista ameninţarea, există o mare necunoscută în privinţa impactului economic. Ca atare, în prezent scăderile sunt virulente deoarece factorul „frică” este la cote înalte, chiar dacă nu doar în legatură cu piaţă”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Investitorii  par a fi uitat de rezultatele financiare pozitive ale companiilor din prima ligă bursieră, reflectată printr-o creştere cu 20% a profitabilităţii în 2019, în contextul în care ordinele de vânzare agresive din piaţă “trădează” tranzacţii realizate emoţional şi care nu ţin cont de fundamente.

Cum motivul pentru care bursele sunt în vrie nu este unul fundamental economic, ci ţine de un eveniment inedit- o pandemie, nimeni nu poate pretinde că are acurataţea necesară pentru a face calcule exacte privind modul în care economia va fi afectată şi implicit pieţele bursiere.

“Cred că durata şi intensitatea scăderilor depinde în special de cum se va desfaşura scenariul epidemiologic legat de coronavirus. În momentul curent sunt destul de multe necunoscute”, spune Dumitrescu.