Dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: Nu discutăm despre posibilitatea închiderii Bucureştiului

Autori: Ana Petrescu , Mediafax 12.03.2020

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti, a declarat că nu se pune problema închiderii Bucureştiului în contextul epidemiei de COVID-19 din ţara noastră.

„Nu discutăm despre posibilitatea închiderii oraşului, ci despre faptul că nu există niciun argument de natură medicală pentru aşa ceva”, a declarat doctorul Rafila în emisiunea Marius Tucă Show.

„Noi ne găsim în această fază de încercare de a opri la porţile ţării boala şi în situaţia în care nu avem decât cazuri de import şi transmitere locală. Atât timp cât funcţionează această situaţie înseamnă că autorităţile de sănătate publică pot ţine lucrurile sunt control la un nivel acceptabil. Transmiterea comunitară înseamnă practic circul cu un mijloc de transport se transmite boala, nu mai putem avea această trasabilitate, numărul de cazuri creşte”, a explicat doctorul Rafila.

„Se întâmplă ca şi la gripa sezonieră. Atunci trebuie să ne gândim la măsuri de limitare a răspândirii. Cum se face? În primul rând autorităţile monitorizează numărul de cazuri, văd pe unde apar.

Măsurile sunt distanţarea socială, înseamnă suspendarea unor cursuri în şcoli şi universităţi. Limităm adunările publice, dar poate nu o să reuşim să facem permanent acest lucru. Noi trebuie să putem să prelungim cât mai mult durata”, a mai spus şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti.

Rafila spune că singurul caz în care s-ar putea ajunge la intrarea completă a Bucureştiului în carantină ar fi repetarea unui scenariu similar cu cel din Italia.

„Dacă ar fi o situaţie similară cu cea din Italia, doar în Bucureşti, nu în toată ţara: număr mare de cazuri, creştere exponenţială a numărului de cazuri, mortalitate mare. Atunci sigur trebuie să faci ceva pentru a nu se mai transmite infecţia. Dar lucrul acesta nu se poate să fie nelimitat. Asta faci când ai probleme”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Informaţii privind intrarea Capitalei în carantină au început să circule în ultimele zile în mediul online, iar Grupul de Comunicare Strategică a transmis că este vorba de „informaţii false”.