Transportatori, hotelieri, comercianţi şi antreprenori români, sunteţi pe cont propriu: În loc să vină deja cu un pachet de măsuri economice pentru criza ce va urma, Iohannis şi PNL v-au lăsat să vă descurcaţi singuri, în timp ce se joacă de-a guvernarea. Şi voi le plătiţi salariile! Ultimă oră: Iohannis a ieşit la ora 19:30 să ne spună că trebuie să ne spălăm pe mâini

Autor: Cristian Hostiuc 12.03.2020
Vânzările se prăbuşesc, hotelurile şi restaurantele sunt goale, micii antreprenori români simt că vine falimentul, clădirile de birouri sunt goale, angajaţii fiind trimişi acasă. Bursa s-a prăbuşit. În loc să vină cu un pachet de măsuri economice pentru criza ce va urma, Iohannis şi PNL se joacă în continuare de-a guvernarea. 
 
Florin Cîţu nu are nicio vină.
 
 
El a fost propus de Iohannis să fie premier în ideea că va pica la vot în Parlament şi se vor face alegeri anticipate.

Dintr-o dată a venit coronavirus, iar Cîţu s-a trezit în situaţia în care ar fi obţinut votul Parlamentului, ceea ce nu era în plan.

Aşa că şi-a dat demisia, şi-a depus mandatul înainte să fie votat în Parlament, afirmând că este un om de partid (a intrat în PNL cred că acum 4 ani), şi că preşedintele PNL ar trebui să fie prim-ministru.

Din momentul în care Cîţu şi-a depus mandatul că nu mai vrea să ceară votul Parlamentului, Iohannis şi-a luat patru ore să se gândească până iese să ofere României o declaraţie. 
 
În patru ore, panica se instalează din ce în ce mai mult.  

În ultima săptămână, totul s-a schimbat în România, iar economia va sângera o lungă perioadă de acum încolo din cauza crizei coronavirus - cât este panică şi cât este realist pentru evitarea răspândirii virusului, vom vedea mai încolo - şi este nevoie acum, nu peste o lună, de un pachet de măsuri economice care să mai atenueze din căderea care va urma la nivelul încasărilor bugetare, la nivelul comerţului, industriei hoteliere şi de turism, industriei transporturilor şi aeriene, etc. Şi, în final, în reducerea comenzilor externe.

Miercuri, Iohannis a strâns crema economică din România – BNR, Consiliul Fiscal, asociaţia bancherilor, asociaţiile profesionale - pentru a discuta despre ce este de făcut în continuare şi ce măsuri ar trebui să ia guvernul de susţinere a celor care vor înregistra pierderi.

În urma discuţiilor nu a reieşit nimic pentru că sunt prea puţini cei care au o idee despre ce va urma şi cum pot fi limitate cât mai mult pierderile, astfel încât să nu intre în insolvenţă toată economia şi, în special, antreprenorii români.

A fost o discuţie sterilă, exact cum sunt programele de guvernare, multă vorbărie care nu duce nicăieri.

În tot acest timp, companiile, indiferent că sunt multinaţionale sau româneşti, se uită cum le fuge pământul de sub picioare pentru că nu vor mai avea ce să muncească şi pentru cine.

Criza coronavirus în România este de abia la început, iar vârful sau vârfurile, vor fi atinse în următoarele săptămâni, când panica s-ar putea să se instaureze bine pe chipul tuturor.

După câştigarea detaşată a alegerilor din toamna anului trecut, când a primit un nou mandat de preşedinte al României, Iohannis s-a trezit că acum trebuie să guverneze singur şi să ia decizii pe cont propriu, fără să critice deciziile pe care le lua PSD când era la guvernare.

Iar rezultatul arată că în plină criză coronavirus guvernarea PNL se joacă de-a prim-ministrul: deja avem doi premieri care şi-au depus mandatul, Orban şi Cîţu; avem un premier interimar, Orban care nu poate lua prea multe decizii economice; varianta alegerilor anticipate a căzut, iar PNL tot nu are susţinere în Parlament şi rămâne la mâna PSD.

Nu ştiu cum se va termina criza coronavirus din punct de vedere al îmbolnăvirilor şi al morţilor, dar ştiu sigur că economia, firmele şi, în special, antreprenorii români mici şi mijlocii, vor pierde mult sânge, vor urî şi mai mult România şi pe politicieni.

Iohannis ar trebui să fie recepţionist la un hotel în acest moment sau chelner într-un restaurant românesc şi să vadă ce se întâmplă.

Şi, vorba lui adresată celor pe care i-a strâns miercuri la Palatul Victoria să discute despre măsurile economice: România, mult succes în continuare!

Români, antreprenori români, patroni români, sunteţi pe cont propriu, Iohannis şi PNL v-au lăsat singuri în timp ce ei se joacă de-a guvernarea. 

UPDATE: La ora 19:30, în maximul de audienţă, preşedintele Iohannis a ieşit la televizor să ne spună că trebuie să ne spălăm pe mâini şi să le ceară politicienilor să fie responsabili.