Pieţele din Asia „sângerează” vineri, după ce coronavirusul a reuşit să încheie ciclul global de creştere pe burse: Vânzările agresive activează mecanismele de oprire de la tranzacţionare. India minus 10%, Japonia minus 8%, Thailanda minus 10%

Autor: Alex Ciutacu 13.03.2020

Pieţele bursiere din regiunea Asia-Pacific au înregistrat vineri pierderi semnificative până acum, după ce Wall Street-ul a încheiat joi cea mai proastă zi din 1987, în acceaşi sesiune în care bursele europene au marcat cea mai proastă zi din istorie.

Tranzacţionarea pe piaţa din India a fost oprită temporar din cauza vânzărilor agresive, întrucât indicele Nifty 50 şi-a pierdut rapid 10% din valoare, potrivit CNBC.

O evoluţie similară a fost înregistrată şi pe piaţa din Thailanda, după ce indicele SET a scăzut cu 10%, pentru ca mai apoi să recupereze din pierderi şi să se tranzacţioneze la un minus 5% la ora redactării acestui material.

Indicele japonez Nikkei 225 a suferit una dintre cele mai mari pierderi, minus 8%, tranzacţionându-se la începutul şedinţei chiar şi la minus 10%. Evoluţia a urmat după ce bursa japoneză a intrat joi în teritoriul „ursului” – adică a înregistrat o scădere de 20% faţă de maximul ultimelor 52 de săptămâni.

În Asia şedinţa de tranzacţionare nu este închisă încă.

În Australia, acţiunile au recuperat o parte din scăderi, indicele S&P/ASX 200 tranzacţionându-se pe o creştere de 1,01%. Indicele a intrat miercuri în ghearele „ursului”, iar joi a înregistrat pierderi de peste 7%.

Între timp, indicele Kospi pe bursa sud-coreeană a scăzut cu 7,5%, în timp ce indicele Kosdaq a înregistrat o scădere de 12%. Indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu aproape 6%.

În China, indicele Shanghai a înregistrat o scădere de 3%, în timp ce indicele Shenzen a scăzut cu 3,5%.

Per total, MSCI Asia ex-Japan a scăzut cu 4,57%.

„Sistemul financiar global a fost dislocat. Mutările mari reflectă o lipsă de încredere în modul în care guvernele gestionează impactul economic şi social al coronavirusului”, a spus Kim Mundy, strateg în cadrul Commonwealth Bank of Australia.