Adio taxe mici? Comisia Europeană se gândeşte să pună un prag minim pentru taxarea profitului companiilor

Autor: Iulian Anghel 14.03.2020

Comisia Europeană gândeşte modificarea modului de impozitare în UE şi vizează, între multe altele, introducerea unui prag minim de impozitare a profitului companiilor, aflat la un nivel ridicat în Occident, dar mai redus în Est: de pildă 33% în Franţa sau 30% în Germania, versus 16% în România, 10% în Bulgaria sau 9% în Polonia. 

Comisia Europeană gândeşte modificarea modului de impozitare în UE şi vizează, între multe altele, introducerea unui prag minim de impozitare a profitului companiilor, aflat la un nivel ridicat în Occident, dar mai redus în Est: de pildă 33% în Franţa sau 30% în Germania, versus 16% în România, 10% în Bulgaria sau 9% în Polonia. Cu 16% România are a patra cea mai mică rată de taxare a profitului din UE.

Comisarul european pentru economie, italianul Paolo Gentiloni, a vorbit săptămâna trecută despre necesitatea impunerii unui prag minim pentru impozitarea companiilor, la nivelul UE: „Trebuie să redefinim ceea ce este acceptabil în privinţa concurenţei fiscale, având în vedere că noi trăim într-o nouă realitate (decât în cea în care au fost luate deciziile economice iniţiale - n. red.). Sunt ferm în favoarea ideii de impozitare minimă efectivă” a profitului companiilor.

Comisarul a prezentat mai multe propuneri de taxare avu­te în vedere de Comisia Europeană: eliminarea sub­ven­ţiilor pentru combustibilii fosili (pentru a sprijini Green Deal-ul european), combaterea mai puternică a eva­ziunii, eliminarea fraudei transfrontaliere, impozitarea coloşilor IT.

Comisarul a mai spus că este pregătit să propună o viziune a Uniunii privind crearea unei baze comune de impozitare corporativă consolidată.