Un medic român confirmă: Noul coronavirus a făcut mutaţii, dar în România a ajuns cel blând, faţă de Italia şi Wuhan unde a fost cel agresiv

Autor: Alex Ciutacu 14.03.2020

Faptul că noul coronavirus poate suferi mutaţii a generat panică în ultimele săptămâni în ţările în care a ajuns virusul – care a infectat peste 145.000 de persoane, dintre care 72.500 şi-au revenit, iar 5.438 au decedat.

După ce a suferit mutaţii, cele două serotipuri principale sunt L agresiv şi S mai blând, primul fiind cel care a lovit Wuhan şi Italia, iar al doilea fiind cel care se manifestă acum la români, a explicat prof. univ. Dr. Olga Simionescu, şefa secţiei de dermatologie de la Spitalul Clinic Colentina din Bucureşti.

„Fiind virus cu ARN (beta corona virus), face mutaţii, parte naturală a ciclului celular, astfel că există două serotipuri principale: L agresiv, cu diseminare rapidă şi S mai blând, cel clasic. Deşi virusul poate afecta orice populaţie, se pare că în Wuhan (de unde a pornit) şi în Italia a fost serotipul L, iar în România serotipul S. Aceasta este legată de susceptibilitatea genetică a populaţiei, virusul nou corona intrând în celula omului prin receptorul ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei). Există contestatari ai teoriei mutaţionale, inclusiv o voce de la Yale, pe motiv că din lanţul lung de nucleoteide (30000) doar câteva ar fi afectate. Însă eu cred că formele diferite de boală nu ţin doar de imunitatea individului, ci şi de aceste două tulpini”, a notat prof. univ. Dr. Olga Simionescu, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

Ea a mai spus că alcoolul sanitar nu este suficient şi nici clorhexidina pentru a ucide virusul de pe suprafeţe şi că sunt necesare substanţe biocide, pe bază de alcool.

Cu toate acestea, ministerul Sănătăţii a scris pe Facebook că alcoolul sanitar cu minim 70% etanol poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent. Pentru dezinfectarea mâinilor recomandă spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel.

Numărul cazurilor de coronavirus din România a ajuns sâmbătă la 97, iar România se îndreaptă spre scenariul al 3-lea.

Conform informaţiilor autorităţilor, primul scenariu implică între 0 şi 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, iar al doilea este cel prezent care e valabil până la 100 de cazuri.

Scenariul 3 se activează atunci când sunt între 100 şi 2.000 de cazuri de infectare cu coronavirus.