Cât sunt marjele de câştig ale băncilor pe segmentul persoanelor fizice: 5,6-7,3 puncte în 2019

Autor: Claudia Medrega 16.03.2020

Băncile din România au practicat pe parcursul anului 2019 pe componenta împrumuturilor în lei pentru clienţii de retail un nivel al marjei de câştig - diferenţa dintre dobânda activă la creditele noi şi dobânda pasivă la depozitele noi -, cuprins între 5,6-7,3 puncte procentuale, în uşoară scădere faţă de nivelurile practicate în 2018.

În timp ce în primăvara şi în vara anului 2019 marja de câştig a oscilat preponderent în jurul nivelurilor de 6-7 puncte procentuale, ultimul trimestru de anul trecut a adus o scădere a marjei sub 6 puncte, până la 5,61 puncte în luna decembrie 2019.

Pe măsură ce banii s-au scumpit pe piaţa monetară, bancherii s-au grăbit să scumpească creditarea, dar au întârziat să plătească mai mult pentru depozitele atrase, încercând astfel să-şi consolideze marjele de profit.

Băncile au acordat în 2019 credite noi retail în lei cu o dobândă medie între 7,59% şi 8,9%. La depozite, dobânda a oscilat între 1,6% şi 2%.

Diferenţialul între rata de dobândă la credite şi dobânda la depozite practicat de băncile din România a scăzut, dar rămâne peste nivelul din zona euro sau alte ţări est europene, potrivit BNR.

Veniturile băncilor încasate din dobânzi la credite sunt de peste 5 ori mai mari decât cheltuielile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor.