ANPC cere amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii cu credite ipotecare şi nu numai, din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului, în contextul pandemiei de coronavirusului

Ziarul Financiar 15.03.2020

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) analizează din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai, în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, Paul Anghel, directorul general al ANPC.

"În prezent, propun din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului luarea în calcul a unei amânări de plată pentru 90 de zile a ratelor bancare pentru românii care au credite imobiliare, şi nu numai, bineînţeles cu respectarea contractelor, a legislaţiei privind creditarea, precum şi a normelor Băncii Naţionale a României", a spus Paul Anghel.

Reprezentanţii Băncii Transilvania şi-au anunţat sâmbătă clienţii care deţin carduri de credit că extind perioada de graţie a plăţii aferente acestora, conform Business MAGAZIN.

Aceştia au comunicat într-un mesaj transmis clienţilor care deţin astfel de carduri următoarele:

„Dorim să te scutim de drumuri la bancă şi extindem perioada de graţie la cardul tău (..) până în luna mai. Astfel, nu mai ai obligaţie de plată în lunile martie şi aprilie. Prima obligaţie de plată o vei avea între 1 şi 25 mai, aşa cum vei regăsi informaţiile în extrasul de cont.”

Şi CEC Bak urmează să anunţe săptămâna viitoare amânarea plăţilor ratelor pentru creditele luate de persoanele fizice pentru o perioadă de 30 de zile, având în vedere criza coronavirus şi imposibilitatea clienţilor de a ajunge la bancă, conform unor surse de pe piaţa bancară.

Apelul autorităţilor către populaţie de a rămâne acasă şi de a interacţiona cârt mai puţin, îi poate pune pe oameni în postura de a nu mai ajunge la bancă să-şi plătească ratele.

ING Bank România susţine că a primit o serie de solicitări din partea clienţilor persoane fizice pentru amânarea plăţilor la ratele la credite în contextul pandemiei de coronavirus.

Pandemia de coronavirus, care impune carantină, izolare la domiciliu sau chiar internare pentru persoanele contaminate, pune şi debitorii băncilor în imposibilitatea obiectivă de a-şi plăti ratele.

ING Bank România a primit o serie de solicitări din partea clienţilor persoane fizice cu care suntem în legătura pentru a identifica soluţii precum amânarea plăţilor sau similare, cu scopul de a susţine clienţii afectaţi să depăşească această perioadă. Clienţii ne pot contacta prin canalele de comunicare la distanţă, putem agrea modificarea condiţiilor contractuale, dacă va fi cazul chiar şi telefonic. În astfel de situaţii vom discuta soluţii precum amânarea plăţilor sau similare, cu scopul de a susţine clienţii afectaţi să depăşească această perioadă”, a transmis ING Bank la solicitarea ZF.