Marile companii din România propun 100 de măsuri prin care mediul de afaceri ar putea depăşi „criza coronavirus”: amânarea termenului de plată pentru CAS şi CASS pentru o perioadă de trei luni şi transfomarea Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri

Autor: Mădălina Dediu Panaete 15.03.2020

Confederaţia Patronală Concordia, care reuneşte cele mai importante federaţii sectoriale din economia românească, şi Consiliul Investitorilor Străini, care reuneşte cei mai importanţi investitori cu capital străin de pe plan local, au întocmit de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depăşească acest moment critic şi să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus. Deja Mobexpert, unul dintre cei mai mari retaileri de mobilă şi decoraţiuni, a decis să închidă magazinele pentru a proteja angajaţii, dar şi clienţii.

Cele mai importante dintre propunerile înaintate Guvernului:

·       Amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS şi CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificaţie de 5% pentru companiile care decid să o plătească. Este de departe cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificaţia este importantă deoarece companiile care au lichidităţi trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăţi pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plăţii contribuţiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puţini angajaţi.

·       Scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici şi mijlocii pentru care amânarea plăţii taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.

·       Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanţare deschise de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

·       Măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât şi pentru cel de transport pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană şi medicamente,  gaz, electricitate şi combustibil  a cetăţenilor,  şoferilor care vin din zone afectate. Deoarece tot mai multe ţări îşi închid graniţele sau restricţionează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact permanent cu ţările vecine şi cu ţările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menţine deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România.

·       Este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a şoferilor care vin din zone afectate. Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de şoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populaţiei si agenţilor economici.

·       Necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanţă.       

·       Extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienţilor care sunt în mod obişnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectaţi temporar de implicaţiile situaţiei apariţiei noului coronavirus.

·       Sectorul de turism este foarte expus riscului de faliment şi are nevoie rapidă de intervenţia autorităţilor.

·       Înţelegem nevoia prioritară a autorităţilor publice de a înmagazina cantităţi mari de echipamente de protecţie şi dezinfecţie, însă există o nevoie acută ca o parte semnificativă să fie lăsată să circule pe piaţă astfel încât şi companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea şi securitatea angajaţilor

Documentul integral cu toate măsurile propuse de Confederaţia Patronală Concordia şi Consiliul Investitorilor Străini poate fi descărcat de la următorul link.

Confederaţia Patronală Concordia (CPC) aduce împreună cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi din nefericire unele dintre cele mai puternic lovite de efectele economice ale epidemiei de coronavirus: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronatelor din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii, Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care-i aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, peste 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din economie. Printre companiile membre FIC se află OMV Petrom, Renault, Ford,  British American Tobacco, Coca-Cola, Radisson Blu, Vodafone şi BCR.