Ce ar putea conţine decretul privind starea de urgenţă

Ziarul Financiar 15.03.2020

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să emită decretul privind instituirea stării de urgenţă. Printre măsuri se pot regăsi oprirea mijloacelor de transport în Capitală şi în ţară sau închirierea de hoteluri pentru a fi transformate în centre de carantină.

Începând de mâine, în România este instituită starea de urgenţă. Deocamdată, ştim că un grup de lucru, format din reprezentanţii mai multor ministere, a trimis către premierul Ludovic Orban propunerile de măsuri. Acesta va transmite propunerile, la rândul său, către preşedinte, care va emite decretul.

Ca linii generale, acest decret poate conţine:

- restricţii ale transportului în Bucureşti sau ţară, iar deplasarea la muncă să se facă doar cu maşina personală

- restricţii ale zborurilor către orice ţară care este considerată zonă roşie pentru COVID-19

- toate instituţiile care pot trimite angajaţii să lucreze de acasă, o vor face

Şi tot la capitolul măsuri s-a putea regăsi suspendarea cheltuielilor guvernamentale destinate ajutoarelor sociale. În schimb, hotelurile pot deveni centre de carantină, mai ales că în perioada următoare sunt aşteptaţi acasă mulţi români din Diaspora. Şi tot în acest sens este posibil ca autorităţile să facă apel ca românii întorşi din Italia, Spania, Marea Britanie sau alte ţări să vină cu cel puţin 2 săptămâni înainte, pentru a sta în perioada de carantină până la Paşti.

Deja au fost interzise evenimentele cu peste 50 de oameni, dar este posibil ca mall-urile şi cinematografele să fie închise.

În această perioadă este de aşteptat să fie adaptat programul de guvernare. Unele companii au cerut deja ca Executivul să ia în considerare acordarea de sprijin financiar. Acest lucru ar putea fi făcut prin ajutoare de stat sau garanţii. Acolo unde este nevoie, statul trebuie să acorde lichidităţi băncilor, iar pentru IMM-uri să fie folosiţi bani europeni.