Opinie: Trump nu poate deporta coronavirusul, problemă care nu mai este de mult chinezească

Autor: Catalina Apostoiu 16.03.2020

Într-un discurs care a semănat frică şi confuzie, preşedintele american Donald Trump a anunţat introducerea unei interdicţii de călătorie pentru cetăţenii majorităţii ţărilor din Europa. În acesta, Trump a descris COVID-19 drept un „virus străin“ şi a încercat să dea vina pe ţările europene pentru a nu fi reacţionat la fel de rapid pe cât acesta a pretins că SUA au făcut-o.

Dar noul coronavirus nu este o problemă externă acum.

N-a fost niciodată, nici nu ar putea fi, într-o eră atât de glo­ba­li­za­tă ca cea prezentă, scrie James Palmer, senior editor la Foreign Policy. Sosirea virusului în SUA a fost la fel de ine­vi­ta­bi­lă ca cea a McDonaldis în Beijing cu peste două decenii în urmă.

Când lanţurile de contact sunt reconstruite, vor indica modele de infectare în interiorul comunităţilor americane, posibil chiar cu multă vreme înainte ca virusul să fie detectat pentru prima dată. La fel se întâmplă la nivel mondial. Virusul nu este o problemă chineză sau una străină. Este universal, scrie Palmer.

Cu siguranţă, numărul cazurilor de coronavirus din SUA sunt mai mici decât cele din Italia, Franţa sau Germania, în pofida populaţiei mai numeroase. Însă cazurile din SUA sunt în creştere exponenţială. Departe de viziunea descrisă în discursul lui Trump, reacţia americanilor este dur criticată.

Două lucruri fac interdicţia lui Trump în mod special absurdă, scrie editorul Foreign Policy.

Prima este excluderea cetăţenilor americani, rezidenţi permanenţi şi a familiilor lor. Din punct de vedere umanitar, este un lucru bun. Dar virusurile nu respectă paşapoartele. A doua priveşte faptul că se rezumă la ţările din Spaţiul Schengen, cu excluderea Marii Britanii şi Irlandei.

Marea Britanie are mult mai multe cazuri confirmate decât majoritatea ţărilor europene, iar călătoriile dintre UK şi ţările respective sunt constante şi frecvente.

Măsura de excludere nu poate fi înţeleasă decât ca o măsură politică, o încercare de a atrage un premier britanic pe care Trump îl vede ca pe un aliat ideologic împotriva unei UE pe care acesta o dispreţuieşte în mod deschis, scrie James Palmer.

Virusul se răspândeşte probabil prin lumea aflată în curs de dezvoltare după cum se răspândeşte şi în SUA. Poate că Trump speră să extindă astfel de măsuri şi a vizat Europa mai întâi pentru a se apăra de acuzaţii de rasism. Dar excluderea numai a Europei nu are nicio logică.

Trump iubeşte bineînţeles astfel de interdicţii de multă vreme, chiar înainte de izbucnirea epidemiei de coronavirus.

Viziunea lui Trump a fost dintotdeauna a unei Americi Fortăreţe, stând în suguranţă departe de pericolele lumii în timp ce o conduce. Preşedintele nu realizează poate că unul din pericolele ce au ameninţat fortăreţele a fost ciuma, care a făcut ravagii în rândul populaţiilor închise în ele, scrie editorul Foreign Policy.