Firmele din construcţii cer guvernului amânarea taxelor şi prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor, în contextul epidemiei de coronavirus

Autor: Alina-Elena Vasiliu 15.03.2020

Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) solicită, într-un document adresat guvernului, amânarea plăţii taxelor şi a impozitelor, acordarea şomajului tehnic angajaţilor în perioada pandemiei de coronavirus, facilităţi pentru băncile care creditează firmele din domeniu, prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor.

„Având în vedere situaţia excepţională, imprevizibilă în care se află activitatea din construcţii – firme de construcţii, producători şi distribuitori de materiale de construcţii – afectată de epidemia COVID 19 în România şi în lume, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii vă solicită de urgenţă analiza următoarelor propuneri şi intervenţia neîntârziată pentru compensarea/ diminuarea efectelor grave ce escaladează deja sectorul construcţiilor”, se arată în document.

Propunerile Federaţiei vor fi înaintate guvernului, urmând ca apoi să se negocieze pe baza măsurilor propuse.

„Apreciem că intervenţia de urgenţă a Guvernului, precum şi stimularea investiţiilor va influenţa pozitiv trendul general al economiei în această situaţie complicată şi grea”, se mai arată în document.

Solicitările FPSC sunt următoarele:

1. Amânarea cu până la 60 de zile de la sfârşitul pandemiei (crizei) a termenului de plată a taxelor şi impozitelor (TVA luna precedentă, impozit de profit).

2. Scutirea de la plată de la declanşarea pandemiei şi pe o perioadă de 60 de zile de la sfârşitul pandemiei, a contribuţiilor, impozitului pe venit, accesoriilor, dobânzi şi penalităţi de întârziere la ANAF. Plata TVA va fi solicitată numai pentru facturile încasate.

3. Acordarea unui şomaj tehnic angajaţilor în perioada pandemiei, în sensul acordării, ca măsură de protecţie a salariaţilor, a unei contribuţii echivalente a  75% din salariul net. 

4. Instituţiile statului să asigure personal calificat în agenţii, autorităţi locale, trezorerii, în vederea efectuării deconturilor pentru lucrări deja executate şi pentru care s-au făcut cheltuieli în lunile anterioare.

5. Reguli şi susţinere pentru paza unităţilor de producţie, a depozitelor şi a şantierelor în situaţia în care firmele autorizate pentru servicii de pază nu-şi mai pot duce la îndeplinire contractele. Simplificarea procedurilor de autorizare a firmelor ce asigură servicii de pază şi/sau implicarea autorităţilor statului (ex. Jandarmeria).

6. Constituirea unui fond de garantare pentru: liniile de credite, scrisorile de garanţie, poliţe de asigurare ale operatorilor economici.

7. Acordarea de facilităţi sau înlesniri băncilor care creditează societăţile, pentru amânarea ratelor la credite până la sfârşitul pandemiei şi scutirea de dobânzi a societăţilor pe întreaga perioadă a pandemiei.

8. Prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor de construcţii şi a contractelor şi/sau comenzilor de materiale de construcţii (produse pentru construcţii) cu o perioadă egală cu perioada pandemiei şi încă 60 de zile după încheierea acesteia atât pentru lucrările publice, cât şi pentru lucrările cu beneficiari privaţi.

9. Continuarea investiţiilor publice şi accelerarea acestora ştiind că, în preconizata criza economică ce se va instala după pandemie, investiţiile publice sunt motorul creşterii economice.

10. Acordarea decontării cheltuielilor de conservare a lucrărilor ce se consideră din diverse motive că se suspendă pe perioada pandemiei.