Ludovic Orban: Va exista o relaxare în ceea ce priveşte deficitul bugetar

Autor: Diana Grigore 15.03.2020

Ludovic Orban anunţă că,  potrivit Comisiei Europene, va exista o relaxare a impunerii măsurilor de respectare a deficitului bugetar. Premierul avertizează, însă, că această decizie va afecta toate ţările europene.

„Sigur că am avut discuţii. Deja există anunţuri de la nivelul Comisiei Europene că se va relaxa stricteţea impunerii măsurii de respectare a deficitului bugetar. Asta va fi o măsură care va afecta toate ţările europene, pentru că este necesară. Să ne aducem aminte că austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză şi deja sunt anunţuri din partea Comisiei Europene că va exista o relaxare în ceea ce priveşte deficitul bugetar. În privinţa resurselor financiare de care va putea beneficia România de la nivel european, deja există câteva anunţuri legate de posibilitatea utilizării prefinanţărilor pe diferitele programe pe care le are România cu finanţare de la bugetul Uniunii Europene”, a spus Ludovic Orban, într-o videoconferinţă de presă.

Premierul exclude varianta unui împrumut de la FMI.

„Nu am avut până în prezent nicio discuţie legată de un posibil împrumut de la FMI. Sigur că, în cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Vreau să dau asigurări că nu există în momentul de faţă nicio problemă cu finanţarea cheltuielilor publice ale României. Sigur că noi vom căuta toate mijloacele pentru a obţine cât mai multe resurse care să ne permită finanţarea diferitelor măsuri. În privinţa împrumuturilor de la FMI, ştim foarte bine că împrumuturile de la FMI, de regulă, au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri, să spun, mai mult de natură restrictivă, restrângerea costurilor, ori noi suntem într-o situaţie în care statul trebuie să intervină pentru sprijinirea companiilor din domeniile cele mai afectate şi angajaţilor acestor companii”, a adăugat Orban.