Cei mai mari manageri de active în timpul epidemiei: BlackRock, Vanguard şi State Street Global Advisors au pierdut peste 2.500 de miliarde dolari în măcelul de pe burse

Autor: Alex Ciutacu 16.03.2020

Cei mai mari manageri de fonduri de investiţii şi-au văzut activele pierzând peste 2.500 miliarde dolari din valoare de la începutul anului, în contextul în care vânzările agresive din pieţele bursiere au pus capăt celui mai lung ciclu de creştere economică din istorie.

BlackRock, Vanguard şi State Street Global Advisors şi-au văzut portofoliile afectate masiv de rezultatele obţinute în cadrul haosului din piaţă, în contextul în care bursele americane au intrat în ghearele „ursului” (n.red: bear market – scăderi de 20% faţă de maximul ultimelor 52 de săptămâni), iar bursele europene au înregistrat cea mai proastă din istorie săptămâna trecută.

Activele BlackRock au atins un nivel record de peste 7.400 miliarde dolari în 2020, însă până acum acestea au scăzut cu 1.400 miliarde dolari, potrivit calculelor FT, după ce S&P 500 a înregistrat o scădere de 20% faţă de maximul din februarie.

Acţiunile BlackRock au scăzut cu 28% din februarie, ceea ce reduce valoarea de piaţă a managerului de active la 64 miliarde dolari

Activele Vanguard au atins un nivel de 6.200 miliarde dolari în ianuarie, scăzând la 5.400 miliarde dolari pe fondul vânzărilor agresive din piaţă.

Vanguard spune că are încă un cash flow pozitiv, deşi activele au scăzut în martie, întrucât intrările de capital nou s-au ridicat la 77 miliarde dolari în primele două luni ale anului.

Tim Buckley, şeful Vanguard, şi-a sfâtuit investitorii luna acasta „să îşi menţină poziţiile”.

„În cei 30 de ani de când fac business am văzut multe furtuni pe piaţă. Reevaluările de preţuri sunt inevitabile, câteodată violente, dar niciodată predictibile. Panica şi graba nu sunt aliaţii tăi”, a adăugat el.

State Street Global Advisors, o divizie a băncii americane cu acelaşi nume, avea active de 3.100 miliarde dolari la nceputul anului. Dacă este în linie cu piaţa de acţiuni, compania a piedut 600 miliarde dolari din active, rămânând cu circa 2.500 miliarde în ultimele patru săptămâni.