Ryanair se aşteaptă ca întreaga sa flotă să fie reţinută la sol în următoarele 7-10 zile şi elimină taxa de modificare a rezervării pentru biletele din aprilie

Autor: Roxana Rosu 16.03.2020

Compania Ryanair a anunţat luni că se aşteaptă ca întreaga sa flotă de aeronave să fie reţinută la sol în următoarele 7-10 zile din cauza restricţiilor de călătorie impuse de statele europene pentru a stopa răspândirea coronavirusului în Europa.

În acest context, operatorul a eliminat taxa de modificare a rezervărilor pentru toate zborurile din aprilie, pentru biletele deja cumpărate. Clienţii îşi pot schimba zborul pentru altă dată, fără nicio taxă. Ei trebuie să achite doar diferenţa de preţ în funcţie de perioada aleasă. COmpania recomandă pasagerilor să nu facă rezervări pentru o altă dată tot din luna aprilie.

Compania aeriană se aşteaptă de asemenea ca transportul de pasageri să fie redus cu 80% în lunile aprilie şi mai.

Ryanair încearcă să îşi reducă cheltuielile şi să asigure lichiditatea companiei prin reţinerea la sol a aeronavelor excedentare, limitarea cheltuielilor de investiţii şi oprirea angajărilor de personal. De asemenea, compania le va cere angajaţilor să îşi ia concediu voluntar, va suspenda unele contracte de muncă şi va reduce programul şi plăţile.

Ryanair apreciază situaţia actuala ca fiind extraordinară şi fără precedent şi nu poate să facă predicţii în privinţa duratei sau a impactului.Compania aeriană a comunicat totodată că deţine rezerve de capital de 4 miliarde de euro.

Operatorul a înregistrat anulări masive ale rezervărilor în ultimele două săptămâni şi se aşteaptă ca situaţia să continue pe o durată nedeterminată.

Michael O'Leary, CEO-ul Ryanair, spune că „în multe cazuri restricţiile (de călătorie) au fost aplicate fără nicio notificare prealabilă din partea Guvernelor, însă compania comunică prin e-mail şi SMS cu pasagerii afectaţi şi organizează zboruri de repatriere a acestora, chiar şi în ţările unde sunt impuse restricţii”.